A vasutas szakszervezet szerint vonatok fognak miattuk kimaradni

2016.07.21. 17:04

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete olyan akciót hirdettek, hogy a vasúti kalauzok mondják fel a napi 16 órás munkára tett belegyező megállapodásukat. Az MTI-nek adott közleményük szerint viszont már annyian csatlakoztak ehhez akcióhoz, hogy a MÁV-nak meg kell majd ritkítania a menetrendet is.

Szerintük így érdemi nyomást tudnak gyakorolni a vállalat vezetésére, akik szerintük nem tesznek eleget a durva munkaerőhiány megszüntetésére. Egyben szeretnék elérni kétvezető jegyvizsgáló visszavételét, mert szerintük ezt két embert jogtalanul rúgták ki. 

A mostani helyzet az, hogy a kalauzok, azaz jegyvizsgálók beosztható munkaideje napi 12 óráról 16 órára emelhető. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha ehhez az adott kalauz  hozzájárul. Viszont ez esetben is bármikor visszavonhatja hozzájárulását, erre utazik most a szakszervezet.

A VDSzSz szerint a jegyvizsgálók zöme havonta akár 200 órát is dolgozik, ami jelentős fizikai és mentális megterhelést jelent számukra, és így a törvényben maximált évi 300 túlóra felső határát is elérik.