Bekötik a NAV-hoz az italautomatákat

2016.07.28. 12:01 Módosítva: 2016.07.29. 07:40

Július 27-én tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a rendelettervezetet a kormány.hu Dokumentumok menüpontja alatt, mely az étel- és italautomatákat automatafelügyeleti egységgel látná el, vagyis az online kasszákhoz hasonlóan bekötné őket a NAV-hoz. 

A rendelettervezet szerint az automatákba egy automatafelügyeleti egységet (AFE) szerelnének, ez biztosítaná az automata és a NAV szerverei közötti kommunikációt. Az egység rögzíti és a rendeletben meghatározott szabályok szerint tárolja az automata forgalmát, amit a felügyeleti szolgáltató legfeljebb 60 perces késedelemmel továbbít majd az adóhivatalnak.

Az automata üzemeltetőinek egy felügyeleti szolgáltatóval kellene szerződést kötniük, amely majd az AFE beszereléséért, karbantartásáért és integritásáért felelne. A tervezet szerint a szolgáltatás hatósági áras lesz, de hogy ez mekkora összeg havonta, azt egy még meg nem jelent kormányrendelet szabályozza majd.

A tervezetet most még véleményezhetik az érintettek, igaz nem sokáig: július 28-án 16:30-ig várják hozzáfűznivalókat a megadott e-mailcímre.