Ránéz a taxisok körmére az NFM

2016.08.02. 07:42

Ellenőrzési csoportot hoz létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), ami célzottan ellenőrzi a taxisokat, a belföldi vagy nemzetközi közúti közlekedési, és a közúti árufuvarozási szolgáltatásokat végzőket - közölte a szaktárca az MTI érdeklődésére.

A tájékoztatás szerint az ellenőrök mulasztás vagy szabálysértés esetén 10 ezer és 800 ezer forint közötti bírságot is kiszabhatnak. A csoport feladatai közé tartozik az is, ha érvényesítse az engedély nélkül taxizók elleni szankciókat (kocsi kivonása a forgalomból, jogosítvány elvétele).

Az NFM emlékeztetett arra, hogy a hatályos jogszabályok értelmében Magyarország területén személygépkocsival közúti személyszállítási szolgáltatás személytaxi-szolgáltatásként vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatásként végezhető, amennyiben a szolgáltatást bármilyen ellenérték fejében - ideértve az útiköltséghez való részleges hozzájárulást is - nyújtják.

A két típusú személyszállítási tevékenységen kívül kizárólag szívességi alapon, teljesen ingyenesen lehetséges személygépkocsival személyszállítást folytatni. A 2016. januári adatok szerint, Magyarországon 6998 személytaxi-szolgáltató és 301 személygépkocsis személyszállítási szolgáltatást nyújtó vállalkozás működik.

Az Uber június 24-i kivonulása óta folyamatosan újabb személyszállítási szolgáltatók jelennek meg a piacon, legutóbb a Taxify jelentette be, hogy augusztus első felében elindul Budapesten. A minisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jelenleg nem folytat tárgyalást az Uberhez hasonló szolgáltatókkal, megkeresés ez ügyben a tárcához nem érkezett.