Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Munkaerőhiány: már egy autóipari beruházást is elbuktunk miatta

2016.08.04. 06:25

munkaerőhiány problémája Magyarországon a nemzetgazdasági miniszter szerint már olyan súlyos, hogy legutóbb egy autóipari befektetést is elbuktunk miatta. Varga Mihály a Figyelőnek adott interjújában elmondta, egyes lehetőségektől azért esünk el, mert nem tudunk kellő számú munkaerőt biztosítani.

Szerinte hiába emelnénk jelentősen a minimálbért, az sem lenne megoldás, a magyar munkaerő hatékonysága ugyanis a nyugati országokhoz képest alacsony, amíg ez nem javul, nem lehet kikényszeríteni a felzárkóztatást. A bérek ettől függetlenül a következő néhány évben radikálisan nőni fognak, de nem a termelékenység javulása, hanem inkább a munkaerőpiaci igények miatt.

A miniszter szerint már nem is lehet az a cél, hogy minden létező területen beruházásokat vonzzunk, ehhez nincs minden ágazatban elég munkás, részben válogatni, részben váltani kell. A meglévő munkaerőt és tőkét inkább arra kellene fordítani, hogy az értékláncokat növeljük, például hogy több feldolgozott terméket készítsenek a magyar cégek helyben.

Bár Lázár János korábban visszautasította a munkaerőimport lehetőségét, Varga szerint oda kell figyelni a munkaadók igényeire. És ha végére értünk a magyar munkaerő alkalmazásának, akkor meg kell vizsgálni a külföldiek foglalkoztatását.

A magyar dolgozó persze nem fogyott el, hiszen összesen 230 ezer munkanélküli van és 50 ezer betöltetlen állás. A 230 ezer magyar viszont nem mind segíthető vissza könnyen a munkaerőpiacra, "megsegítésük hosszabb időt vesz igénybe", egyes területeken pedig különösen nagy a hiány.

A munkaadóknak most van szüksége informatikusokra, mérnökökre, szakmunkásokra, szakácsokra, nincs idejük kivárni, amíg mi az alacsonyan képzett munkaerőt felfejlesztjük. "Olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek nagyságrenddel javítják a munkaerő-áramlás lehetőségét azokba a térségekbe, ahol már nincs számottevő tartalék", mondta Varga.

A miniszter az interjúban egyébként beszélt arról is, hogy a kis magyar cégek egy része teljesen ráállt már az uniós pénzekre, csak azt nézik, hogy juthatnak ingyenpénzhez, az olcsó hitelek már nem is érdeklik őket. Ezeket a cégeket fel kell készíteni arra, hogy az uniós pénzekre nem számíthatnak örökké. Másik probléma, hogy a magyar gazdaság sérülékeny, bizonyos ágazatoknak domináns külföldi szereplői vannak, oldani kellene az egyoldalú függőséget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?