Munkaerőhiány: már egy autóipari beruházást is elbuktunk miatta

2016.08.04. 06:25

munkaerőhiány problémája Magyarországon a nemzetgazdasági miniszter szerint már olyan súlyos, hogy legutóbb egy autóipari befektetést is elbuktunk miatta. Varga Mihály a Figyelőnek adott interjújában elmondta, egyes lehetőségektől azért esünk el, mert nem tudunk kellő számú munkaerőt biztosítani.

Szerinte hiába emelnénk jelentősen a minimálbért, az sem lenne megoldás, a magyar munkaerő hatékonysága ugyanis a nyugati országokhoz képest alacsony, amíg ez nem javul, nem lehet kikényszeríteni a felzárkóztatást. A bérek ettől függetlenül a következő néhány évben radikálisan nőni fognak, de nem a termelékenység javulása, hanem inkább a munkaerőpiaci igények miatt.

A miniszter szerint már nem is lehet az a cél, hogy minden létező területen beruházásokat vonzzunk, ehhez nincs minden ágazatban elég munkás, részben válogatni, részben váltani kell. A meglévő munkaerőt és tőkét inkább arra kellene fordítani, hogy az értékláncokat növeljük, például hogy több feldolgozott terméket készítsenek a magyar cégek helyben.

Bár Lázár János korábban visszautasította a munkaerőimport lehetőségét, Varga szerint oda kell figyelni a munkaadók igényeire. És ha végére értünk a magyar munkaerő alkalmazásának, akkor meg kell vizsgálni a külföldiek foglalkoztatását.

A magyar dolgozó persze nem fogyott el, hiszen összesen 230 ezer munkanélküli van és 50 ezer betöltetlen állás. A 230 ezer magyar viszont nem mind segíthető vissza könnyen a munkaerőpiacra, "megsegítésük hosszabb időt vesz igénybe", egyes területeken pedig különösen nagy a hiány.

A munkaadóknak most van szüksége informatikusokra, mérnökökre, szakmunkásokra, szakácsokra, nincs idejük kivárni, amíg mi az alacsonyan képzett munkaerőt felfejlesztjük. "Olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek nagyságrenddel javítják a munkaerő-áramlás lehetőségét azokba a térségekbe, ahol már nincs számottevő tartalék", mondta Varga.

A miniszter az interjúban egyébként beszélt arról is, hogy a kis magyar cégek egy része teljesen ráállt már az uniós pénzekre, csak azt nézik, hogy juthatnak ingyenpénzhez, az olcsó hitelek már nem is érdeklik őket. Ezeket a cégeket fel kell készíteni arra, hogy az uniós pénzekre nem számíthatnak örökké. Másik probléma, hogy a magyar gazdaság sérülékeny, bizonyos ágazatoknak domináns külföldi szereplői vannak, oldani kellene az egyoldalú függőséget.