Nyugaton nem élnek jobban, mint 10 éve

2016.08.10. 16:44

A világ huszonöt fejlett gazdaságában a háztartások kétharmadának nem nőtt vagy csökkent a reáljövedelme 2005 és 2014 között, ami a McKinsey szerint azt jelzi, hogy komoly a veszélye: a II. világháború óta most először nőhet fel egy olyan generáció, amelyik szegényebb lesz a szüleinél.

A tanácsadócég elemzése szerint a jövedelmi stagnálás több mint 540 millió embert érint, ők anyagilag tíz év alatt nem jutottak egyről a kettőre. Persze azt is hozzáteszik, hogy az elkölthető jövedelem nem csökkent ilyen nagy mértékben, mert sok helyen az állami transzferek növelése, illetve az adók csökkentése ellensúlyozta a jövedelem stagnálását, a háztartások negyedének még így is csökkent vagy nem változott számottevő módon a rendelkezésre álló pénze.

Azt mondjuk a cég jelentése elég nagyvonalúan nem részletezi, hogy a vizsgált időszakban folyt le a fejlett világban az előző 90 év legnagyobb gazdasági válsága, ezért olyan nagyon talán nem meglepő, hogy nem nőttek a bérek. Ebből a szempontból tehát nemcsak a dübörgő 60-as vagy 90-es évekkel, hanem az 1930-as évekkel is érdemes lett volna összehasonítani a helyzetet, de ez valamiért a kutatóknak nem jutott eszébe.

Azt viszont jogosan állapítják meg, hogy ha a növekedés nem gyorsul fel a fejlett világban, márpedig jelenleg nem látszik felgyorsulni, akkor hosszabb távon nagy bajok jöhetnek. Mivel a jövedelmi stagnálást a legjobban a fiatal, kevésbé képzett emberek érzik meg a legjobban, komoly a veszélye, hogy először nő fel úgy egy generáció, hogy reálértéken nem fog majd többet keresni a szüleinél. De még a növekedés sem feltétlenül megoldás, ugyanis az automatizáció is nagy veszélyt jelent a bérekre.

A dolog érdekessége, hogy nemrég Orbán Viktor is ugyanezt hangoztatta a tusványosi beszédében, annyi kiegészítéssel, hogy míg nyugaton a gyerekek már nem élnek jobban, mint szüleik, addig bezzeg náluk, Közép-Európában garantáltan jobban fognak. Ezzel már akkor sem értettünk egyet, hiszen nálunk sem kifejezetten rózsás a helyzet; másrészt nehéz komolyan venni az olyan elemzéseket, amelyek a múltbeli dolgokból vezetik le, hogy mi lesz a jövőben; harmadrészt pedig az életszínvonal nem azonos a reáljövedelemmel, márpedig az előbbi a válság alatt is nőtt Nyugat-Európában.