Jóval durvább lesz a brexit Stiglitz szerint

2016.08.18. 08:48

Joseph Stiglitz arról beszélt a CNBC-nek, hogy a piac úgy tűnik, hogy jócskán alulbecsli a brexit okozta veszélyeket.  Az első sokk után ugyanis emelkedésnek indultak a brit részvények.

De a piac a közgazdász szerint buborékot fúj, nem számolnak eléggé azzal, hogy az erősebb EU-pártján álló vezetők népszerűsége esik mostanában, jelentős a fiatalok munkanélkülisége a térségben, és hogy az euró ebben formájában érdemi hibának bizonyult.

Junckert külön is kritizálta, amiért nem a tagságból fakadó előnyökkel kampányol, hanem a kilépés utáni büntetéseket erőltette a kommunikációjában. Az EU eléggé elrontotta, hogy nem nézte meg alaposan, hogy mitől működik a közös pénz egy olyan unióban, mint az USA. Aztán az első komolyabb sokknál berosált a rendszer.

Akkor lehetett volna közös pénzt csinálni, ha demokratikusabb az uniós döntéshozatal, és jóval erősebb az Európai Parlament. Enélkül az EU-t nem látni sokkal többnek mint egy adag bürokráciának. Persze most is elég egyszerű lépésekkel helyre lehetne rántani az egészet, bankunió és közösen koordinált nemzeti költségvetések kellenének hozzá, azaz a fiskális unió. De pesszimista az ügyben, hogy ezt az uniós vezetők át tudják-e vinni. 

De lehetne kétsebességes EU is, déli és északi euróval, ahol a stabilabb, kiszámíthatóbb gazdaságú országokról egy időre leválasztják a gyengébbeket.