Iván
21 °C
39 °C

A Brexit miatt lazsálhatnak az Opel dolgozói

2016.08.19. 13:55

Németországig érnek a júniusi Brexit népszavazás gazdasági hullámai, a Opel ugyanis most emiatt csökkenti a termelést az  két németországi gyárában - írja az MTI. A Brexit népszavazás után ugyanis csökkent a kereslet a Corsa és Insignia modellek iránt Nagy-Britanniában, pedig eddig ezekből a modellekből ott adta el a legtöbbet a General Motors tulajdonában lévő Opel.

Ezeknek a modelleknek egyes alkatrészeit gyártják Németországban, majd ezekből a GM brit gyárában rakják össze a kész autókat. Viszont a a font népszavazás utáni árfolyamgyengülése miatt drágább lett importálni az EU-ban gyártott alkatrészeket. Emiatt az egész autó drágább lesz, a britek pedig kevésbé akarják megvenni.

A kereslet visszaesése miatt pedig mostantól alkalmanként rövidített munkanapok lesznek a cég rüsselsheimi és eisenachi üzemeiben. Hogy hány napon mehetnek majd előbb haza a dolgozók, az az Opel szerint a kereslet alakulásától függően változhat. A Der Spiegel úgy tudja, hogy a rüsselsheimi üzemben az év hátra lévő részében 28 rövidített munkaidős nap lesz.

A GM 400 millió dolláros kieséssel számol a Brexit utáni fontgyengülés miatt, ezért költségcsökkentési programot készül bevezetni európai tevékenységeinél a drágulás ellentételezésére.