Albin
0 °C
10 °C

Folyik ki a pénz a brit befektetési alapokból

2016.08.24. 13:53

Közel ötmilliárd fontot vontak ki a brit befektetési alapokból júliusban -  írja az Guardian. Ez az utóbbi három évben mért legnagyobb veszteség, ami minden bizonnyal a brexitnek tudható be.

Az alapokból kivett pénz a Morningstar mérése szerint összesen 5,7 milliárd, de ennek egy részét nem vitték el az országból, csak kevésbé kockázatos alapokba fektették az Egyesült Királyságon belül. A kiáramlás így is rekordot döntött, több mint 4,7 milliárd fontot helyeztek át más piacokra a befektetők. A brit ingatlanalapokat sem jártak jól, júliusban 438 millió fontos tőkeveszteséget értek el. Az alapok fogyatkozása szembe megy az uniós országokban megfigyelt trendekkel: a befektetők múlt hónapban összesen 15,8 milliárd eurónyi friss tőkét helyeztek európai alapokba, ami a második legnagyobb havi tőkebeáramlás idén.

A mérés júliusra vonatkozik, vagyis az adatok azelőtt születtek, hogy a Bank of England bejelentette nagyszabású gazdaságélénkítő csomagját, melynek keretében a felére vágták a jegybanki alapkamatot. Erre azért volt szükség, mert a brexit utáni első statisztikák egyértelmű lassulást jeleztek több fontos ágazatban.