Az Uber smafu, Lengyelországban jön a légitaxi

2016.08.31. 11:48

Egy törvénymódosítás nyomán elindulhat Lengyelországban a légitaxi-szolgáltatás, amelyhez a jelenleg csak sport- és turisztikai célokra használatos vidéki repülőtereket használnák bázisul - írja a Napi.hu.

A lap cikk szerint ezzel a lengyel közlekedési hálózatban tizenegy vidéki repülőteret kapcsolnak be. Ezekre akár magángépekkel, akár légi taxikkal eljuthatnak azok, akiknek fontosabb úti céljuk gyors elérésre, mint hogy az, hogy a lehető a lehető legolcsóbban utazzanak.

Lengyelországban 41 úgynevezett kizárólagos használatú repülőtér van, ezek többsége regionális légi klubokhoz tartozik. Ezeket a bázisokat majdnem kizárólag sportcélra használják (például a vitorlázórepülők és az ejtőernyősök). Ezenkívül fizetős sétarepülések indulnak róluk, emiatt képesek tehát utasokat szállító kisgépek vagy maximum 20 személyes léghajók fogadására.

A lengyelek főként vonattal vagy autóbusszal utaznak az országukon belül, de nagy országról lévén szó, vannak utak, amelyekhez érdemes lehet repülőre szállni. Ilyen például Suwalki és Nowy Targ közti, 550 kilométeres út, ahol már kiépült a kisrepülőgépes utazáshoz szükséges infrastruktúra. Ugyanez a helyzet, ha egy üzletember gyorsan el akar jutni Bialystokból Varsóba - bár ez a két város csak mintegy 200 kilométerre van egymástól.

A mostani törvénymódosítás lehetővé teszi a sportrepterek közreptérként való használatát, ezért jóval több helyen jelenhetnek meg az ilyen kisrepülős járatok. És a piacon már működik néhány olyan vállalkozás, amely Cessna vagy Beechcraft típusú repülőgéppel vállalja utasok szállítását.

A szolgáltatás persze drága: egy körülbelül 3,5 órás út például Suwalkiból Nowy Targba nagyjából 2000 zlotyba (144 ezer forint) kerül csak oda. Gdanskból Varsóba oda-vissza egy óra az út, amihez 6000 zlotyért lehet gépet bérelni, így a költséget megoszthatja egymás között az öt utazó.