Az osztrák kancellár is beintett a szabadkereskedelemnek

2016.09.01. 11:02

A német gazdasági miniszter és a francia elnök után az osztrák kancellár is nyíltan nekiment az EU és az Egyesült Államok között kötendő transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménynek (TTIP). Kern viszont egy lépéssel továbbment az ORF tévécsatornának adott nyilatkozatában, ugyanis szerinte nemcsak az amerikaiakkal tárgyalt TTIP-szerződéssel vannak komoly bajok, de a Kanada és az EU között már lezárt CETA-egyezménnyel is. Ezzel a TTIP más kritikusainak nem volt problémájuk, az osztrák kormány viszont hajlandó ezzel kapcsolatban is konfrontálódni az EU más tagállamaival.

Nehéz lesz, ez lesz a következő konfliktus az Európai Unióban, amelyet Ausztria vált ki (...), de biztosítanunk kell, hogy az erőegyensúly ne tolódjon el a globális vállalatok javára

– mondta szerda este Christian Kern az ORF-nek.

Ausztriában széles körben aggódnak, hogy a TTIP- és a CETA-egyezmények miatt romlanának az európai élelmiszer-biztonsági szabványok, és azt is ellenzik, hogy a megállapodás szerint a vállalatok bírósághoz fordulhatnának, ha úgy gondolják, hogy a kormányok egy-egy intézkedése hátrányt jelent számukra.

Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter szerdán azt nyilatkozta, hogy abba kellene hagyniaz Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásokat, és azokat új alapokról, teljesen elölről kellene kezdeni.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió között 2013 óta folynak a tárgyalások, amelyek körül mostanában egyre több a tüntetés, konfliktus és a botrány. A TTIP-egyezmény múlt vasárnap óta az európai politikusok kedvenc pofozóbábújává változott: ekkor mondta azt Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter és szociáldemokrata pártvezető, hogy a tárgyalások de facto elbuktak, mert az Egyesült Államok olyan dolgokat követelt, amiket az európai fél nem hajlandó teljesíteni.

A tárgyalások bukását persze a tárgyalódelegációk mindkét oldalon tagadják, de azóta már François Hollande francia elnök is azt nyilatkozta, hogy szerinte idén már nem tudják tető alá hozni a megállapodást. A TTIP-ről itt és itt írtunk bővebben