Bekötik a NAV-hoz az italautomatákat

2016.09.03. 08:32

Az ital- és ételautomaták piacát is megtisztítaná a kormány az illegális szereplőktől - a technikai részletszabályokról rendelet jelent meg a Magyar Közlöny pénteki számában, írja az MTI.

Mint a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből kiderül új, online korszakba lép az automaták piaca 2017-től, ami nemcsak a költségvetés, hanem minden tisztességes piaci szereplő érdeke. A gépeket már korábban regisztrálták: csaknem ötezer olyan automatát szereltek le az üzemeltetők, amely a közterhek megfizetése nélkül üzemelt.

Az új rendelet célja, hogy a gépek értékesítési adatai online eljussanak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Ennek köszönhetően kiküszöbölhetőek a bevételek eltitkolására irányuló trükkök, technikai megoldások.

Az automaták felügyeletét egy hatóságilag vizsgált és engedélyezett műszaki berendezés, az automata felügyeleti egység látja el, amelyet a berendezések vezérlőpaneljéhez elválaszthatatlanul kapcsolódva kell beépíteni.

A rendeletnek köszönhetően a NAV-nak pontos adatai lesznek a gépek forgalmáról. Az információkat összevetheti az adózótól érkező bevallási adatokkal, ami segíti az esetlegesen eltitkolt bevételek feltárását és a gazdaság fehérítését.

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól mentesülnek azok a berendezések, amelyekről a felügyeleti szolgáltató úgy nyilatkozik, hogy fizikailag nem láthatóak el automata felügyeleti egységgel.