Mihály
2 °C
16 °C

14 milliárd fontra perlik a Mastercardot

2016.09.09. 15:38

Törvénytelenül magas szolgáltatási díjak felszámlázásával vádolják a Mastercard hitelkártyacéget Nagy-Britanniában egy magánvádas eljárásban. Összesen 14 milliárd fontos, azaz mai árfolyamon 5,1 ezer milliárd forintos kártérítést követelnek a cégtől 46 millió érintett fogyasztó számára – írja a Reuters.

Az ügyet egy volt pénzügyi ombudsman, Walter Merricks indította, ez Nagy-Britannia történetének legnagyobb kártérítési pere. A több mint 600 oldalas kereset szerint a cég 16 éven át, 1992 és 2008 között számolt fel a megengedettnél magasabb kártyahasználati díjakat, ami az indítvány szerint kvázi egy "láthatatlan adóként" károsította a kártyahasználókat.

A cég tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, és azt ígérte, meg fogja védeni igazát. Mindazonáltal az ügyben már van egy kvázi precedens, ugyanis 2014-ben az EU is kimondta, hogy a Mastercard túl magas jutalékot számított fel a külföldi kártyás vásárlások után.

Ha a brit ügy sikerrel járna, akkor 46 millió brit automatikus kártérítést kaphatna. Ugyanis a jog szerint aki az érintettek közül nem kéri külön, hogy hagyják ki a dologból, az automatikusan károsultnak minősül. Ebbe a körbe pedig beletartozik mindenki, aki 2008-ban 16 évnél idősebb volt, és az érintett időszakban használt bankkártyát.

Ha megkapnák a 14 milliárdot, és az érintettek között egyenlően osztanák el, fejenként 300 fontot, azaz nagyjából 110 ezer forintot kapnának.