Mégis megépül a britek vitatott atomerőműve

2016.09.15. 10:58

A brit kormány végül jóváhagyta az új, délnyugat-angliai atomerőmű építését - írja a Bloomberg. A sokat vitatott projekt július végén került veszélybe, amikor a kormány váratlanul elhalasztotta a döntést az építés elfogadásáról, de most mégis zöld zöld utat kap. 

Az új megállapodás értelmében kivitelező francia EDF a projekt befejeztééig nem adhat el részvényeket többségi tulajdonrészéből a Hinkley Point erőműből angol kormányzati hozzájárulás nélkül. A garantált energiaárakat viszont nem módosították a felek. Az új erőmű építése a tervek szerint 24 millió dollárba kerül és 10 évet vesz igénybe, de a korábbi tapasztalatok alapján komoly esély van rá, hogy túllépi a tervezett költségvetést és időkeretet: a francia erőmű, aminek a mintájára készül, várhatóan 6 évvel tovább épül majd a tervezettnél, bekerülési költsége pedig megháromszorozódott. 

Theresa May miniszterelnök korábban azért döntött a projekt felülvizsgálta mellett, mert az erőmű terve rengeteg szakmai kritikát kapott, sokak szerint nem fog megtérülni az adófizetőknek és biztonsági kockázatok is felmerülhetnek. A brit energia - és iparügyi miniszter a jóváhagyást követően azt nyilatkozta, Anglia energiagazdaságának fontos pillére a nukleáris energia, a biztonságot pedig újfajta mérési módszerek bevezetésével tervezik garantálni.

A projekt a briteken kívül az EDF-nek, és kínai állami atomvállalatnak is kiemelten fontos.  Az EDF a fennálló szerződés értelmében 35 éven át a jelenlegi piaci ár több mint duplájáért árulhatja az erőműből származó áramot, épp ez volt az egyik oka a koncepcióval kapcsolatos aggályoknak. A kínai állami atomcég pedig a finanszírozás mintegy harmadáért felel, ezen felül a tervei közt szerepel, hogy részesedést szerezzen két másik brit atomerőműben, ami a kritikusok szerint már veszélyeztethetné az Egyesült Királyság energiabiztonságát.