Állami exporthitelből veszik meg a Hunguest hotelláncot

2016.09.21. 14:36 Módosítva: 2016.09.21. 14:45

A TV2 és a Kopaszi-gát megszerzése után a Hunguest-szállodalánc felvásárlását is részben az állami Eximbank gigahiteléből finanszírozzák – írja a Válasz.hu.

A lap szerint cégbírósági bejegyzések és a hitelbiztosítéki nyilvántartás adatai alapján a Jászai Gellért fémjelezte Konzum-csoport a külügy pénzintézetének nagyjából több tízmilliárdpos forintos segítségével szerzi meg – október elsejével – a Hunguest Hotels-lánc 14 szállodáját Leisztinger Tamástól.

  • Egyrészt az Eximbank és az Erste Bank 80 millió eurós (25 milliárd forintos) hitelkeretet biztosít a megvétel alatt álló Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt.-nek, valamint az ugyanezen cégcsoportba tartozó gyulai Erkel Hotel Gyógyszálló Kft.-nek.
  • Másrészt van egy külön 4,8 milliárdos hitel is, amelyet közvetlenül a szállodát megvásárló Konzum kapott 70 százalékban az Eximbanktól, 30 százalékban pedig az állam által nemrég értékesített MKB-tól, amely a Figyelő szerint közvetetten a Mészáros Lőrinccel szimbiózisban üzletelő Duna Aszfalt érdekeltsége.

A Válasz szerint Jászai is közel áll Mészáros Lőrinchez, bár korábban a túloldalon, például Medgyessy Péter környékén is előkerült. Van még egy fideszes szál az ügyben, az Exim-hitelt ugyanaz az ügyvédi iroda intézte, mint Andy Vajna számára a TV2 megvételét. 

A filmügyi kormánybiztos mint kiderült összesen 13 milliárd forinttal hitelezte meg az állami bank, hogy ebből propagandatévévé varázsolja Magyarország második legnézettebb adóját. 

Ezen kívül jutott az Exim hiteleiből Orbán barátjának ingatlanfejlesztésére, de budapesti arab ingatlanbefektetők is kaptak hotelberuházásra. Nem kapott viszont sajnos kollégánk, aki Andy Vajnához hasonlóan szintén tévét akart vásárolni az eximes kölcsönből.

A dolog pikantériája, hogy az Eximbank elvileg a magyar vállalkozások kivitelét kellene hogy finanszírozza. Ehhez képest belföldi, mi több, Fidesz-közeli vállalkozók által folytatott ingatlanfejlesztéseket pénzel. A külügy szerint ez teljesen rendben van, mert ez versenyképességnövelő hitel, amire a banknak van felhatalmazása.