A Párizsi udvar arab befektetői milliárdos állami hitelt kaptak

D CIM20110305080
2016.05.04. 17:47

21,95 millió eurós (6,85 milliárd forintos) hitelt kapott a Párizsi udvarban luxushotelt és üzletközpontot építő arab beruházó a magyar állami Eximbanktól - értesült a Válasz.hu. 

A hivatalosan „versenyképességet javító belföldi beruházási hitel” címen folyósított összeg kedvezményezettje a Párizs Property Kft.-t birtokló, egyesült arab emírségekbeli Majdi Ayesh, aki mögött kezesként a projekt menedzsmentfeladatait ellátó Parisi Udvar Hotel Kft. áll. Ez utóbbi cég palesztin származású, Jordániából érkezett tulajdonosai viszik Mellow Mood nevű csoportukon keresztül a Buddha-Bar luxusszállót a Klotild-palotában, és még tucatnyi egyéb hotelt is - írta a lap.

A Válasz.hu szerint az Eximbank részéről Puskás András vezérigazgató-helyettes írta alá az arab befektetőkkel a szerződéseket. Ő a Párizsi udvar 2014-es értékesítésekor a Rogán Antal-féle belvárosi önkormányzat – tehát az eladó – alpolgármestere volt. A már futó felújítási projekt kivitelezője pedig az a Market Zrt., amely Orbán Viktor barátjának, Garancsi Istvánnak a cége.

Az Eximbank eredeti célja egyébként az lenne, hogy a magyar exportőröknek segítsen a finanszírozásban. Ehhez képest a külügy által felügyelt bank korábban Andy Vajnának hitelezett a TV2 megvásárálására, és Garancsi István is kapott a Kopaszi gáton folyó hatalmas ingatlanberuházására. Ez utóbbiba egyébként szintén közel-keleti, katari partnerek szálltak be.