Árpád
-2 °C
3 °C

A Párizsi udvar arab befektetői milliárdos állami hitelt kaptak

D CIM20110305080
2016.05.04. 17:47

21,95 millió eurós (6,85 milliárd forintos) hitelt kapott a Párizsi udvarban luxushotelt és üzletközpontot építő arab beruházó a magyar állami Eximbanktól - értesült a Válasz.hu. 

A hivatalosan „versenyképességet javító belföldi beruházási hitel” címen folyósított összeg kedvezményezettje a Párizs Property Kft.-t birtokló, egyesült arab emírségekbeli Majdi Ayesh, aki mögött kezesként a projekt menedzsmentfeladatait ellátó Parisi Udvar Hotel Kft. áll. Ez utóbbi cég palesztin származású, Jordániából érkezett tulajdonosai viszik Mellow Mood nevű csoportukon keresztül a Buddha-Bar luxusszállót a Klotild-palotában, és még tucatnyi egyéb hotelt is - írta a lap.

A Válasz.hu szerint az Eximbank részéről Puskás András vezérigazgató-helyettes írta alá az arab befektetőkkel a szerződéseket. Ő a Párizsi udvar 2014-es értékesítésekor a Rogán Antal-féle belvárosi önkormányzat – tehát az eladó – alpolgármestere volt. A már futó felújítási projekt kivitelezője pedig az a Market Zrt., amely Orbán Viktor barátjának, Garancsi Istvánnak a cége.

Az Eximbank eredeti célja egyébként az lenne, hogy a magyar exportőröknek segítsen a finanszírozásban. Ehhez képest a külügy által felügyelt bank korábban Andy Vajnának hitelezett a TV2 megvásárálására, és Garancsi István is kapott a Kopaszi gáton folyó hatalmas ingatlanberuházására. Ez utóbbiba egyébként szintén közel-keleti, katari partnerek szálltak be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?