Újabb elképesztő innováció Japánból

2016.09.21. 10:04

Japán hosszú ideje a monetáris politikai innováció fellegvára, több mint két évtizede tartós stagnálásából és az ezzel párosuló deflációból már eddig is formabontó eszközökkel próbált kikecmeregni, egyelőre sikertelenül.

Miután az utóbbi időben a jen árfolyama makacsul erős volt, a gazdaság pedig nem nagyon akart növekedni, a japán jegybank most kénytelen volt még a korábbiaknál is egy fokkal messzebbre menni, és egészen újszerű cél- és eszközrendszert határozott meg:

  1. Feladták az eddigi pénzmennyiség-célt, azaz most már nem azt nézik, hogy mennyi likviditás van a gazdaságban.
  2. Ehelyett annak fényében fogják alakítani a monetáris politikájukat, hogy az államkötvények hozamának szintjét, illetve ezen keresztül a piaci reálkamatszinteket stabilan tartsa.
  3. A konkrét cél jelenleg, hogy a 10 éves lejáratú kötvények hozamai a jelenlegi, nulla körüli szinten maradjanak, ennek érdekében pedig hosszú távú államkötvényeket fognak vásárolni nagy tételben.

A jegybank egyben helybenhagyta a januárban bevezetett -0,1 százalékos kamatot, de a várakozások szerint ha a gazdaság állapota nem javul, tovább csökkentheti a negatív kamatlábat.

Az eddig kvantitatív és kvalitatív könnyítési programjukhoz nem nyúlnak, magyarul továbbra is ezerrel öntök majd a pénzt a gazdaságba annak a reményében, hogy beindul belőle egy kis infláció meg növekedés. 

(Reuters)