Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nigéria azt sem tudja, mennyi olajat termel, de szerintük 17 milliárd dollárnyit valakik elloptak

2016.10.04. 14:16
Nigéria elnöke korábban azt mondta, elképesztő mennyiségű olajat loptak el az országból. Hogy valójában ez mit takar, arra csak most kezd fény derülni.

A nigériai alsóház szeptember végén nyomozást rendelt el annak érdekében, hogy kiderítsék, vajon tényleg elloptak-e 17 milliárd dollárnyi kőolajat és cseppfolyós földgázt az országból 2011 és 2014 között. A Johnson Agbonayinma által kirobbantott ügy az utolsó, de nem az egyetlen, ami Nigéria olajiparában hatalmas mértékű korrupciót feltételez, írja a Quartz.

Az ország hosszú ideje Afrika legnagyobb olajexportőrének számít, kivitelük 90 százalékát az olaj teszi ki és a költségvetésük nagy részét is ez adja. Éppen emiatt érintette jelentősen Nigériát, hogy 2014-ben jelentősen csökkent a nyersolaj ára. Helyzetük idén csak tovább rosszabbodott, amikor a Niger Delta Avengers nevű katonai szervezet szabotálni kezdte a Niger folyó deltájában húzódó csővezetékeket, ezzel 20 éves mélypontra süllyesztve az ország olajkitermelését. A támadások nyomán a termelés napi félmillió hordónyi mennyiséggel csökkent, ami recesszióba hajszolta az országot.

A hivatalát 2015 májusa óta betöltő Muhammad Buhari kijelentése erre még rátesz egy lapáttal: szerinte az olajipar korrupt. A nigériai kormány álláspontja szerint a nemzetközi olajvállalatok részben mindenképpen felelősek lehetnek a hatalmas mennyiségű hiányzó pénzért. Ennek felderítése érdekében több keresetet is benyújtottak, melyekben többek között az amerikai Chevron-t és az olasz Eni-t vádolják közel 13 milliárd dollárnyi nyersolaj és földgáz nem megfelelő bevallásával. Amennyiben ezek sikerrel járnak, Nigéria egyik legégetőbb problémájára, a pénzhiányra nyújthatnának átmenetileg megoldást. 

De hogy tud egy külföldi vállalat ekkora mennyiségű kőolajat bevallás nélkül exportálni? Szakértők szerint a választ az olajipar hiányosságaiban kell keresni. Nigéria ugyanis nem az alapján méri az olajkitermelését, hogy az egyes kutak mennyit termelnek, hanem hogy mennyi olaj jut el az olajtárolókba, ez a módszer pedig könnyen vezethet csalásokhoz. A vezetékekben és a kútfejeken lévő hibás, vagy nemlétező mérőeszközök sokszor még az azoknál dolgozók között is vitához vezetnek arról, hogy mennyi olaj megy át egy-egy vezetéken. A dolgot ráadásul az is nehezíti, hogy a vezetékekből gyakran lopják is az olajat.

Dolapo Oni, az Ecobank energiakutatási részlegének vezetője szerint éppen ez az, ahol a korrupció zajlik, hiszen ha megfelelően lenne mérve a kitermelés, nem lenne több lyuk és kiskapu és lehetetlen lenne hazudni. A Natural Resource Governance Institute nigériai tisztviselője azonban azt mondta, az olajvállalatok a magas költségekre hivatkozva rendre elutasítják a mérőműszerek felszerelését. Azt is elmondta, a kormány sem tesz meg mindent az ügy érdekében, ugyanis a hiába van javaslat az olajipar megreformálására, ami a mérőműszerek felszerelését is kötelezővé tenné, ez már évek óta a Nemzetgyűlésen tengődik.