Laura, Alida
15 °C
32 °C

Százmilliárd jut majd új digitális eszközökre az iskolákban

2016.10.06. 13:13

A következő években 50-100 milliárd forint áramlik digitáliseszköz-beszerzésre az oktatásba - írja az MTI Deutsch Tamás csütörtöki budapesti sajtótájékoztatója alapján. 

A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos a Digitális gazdaság - kihívások a munka világában címmel megrendezett konferencia szünetében beszélt a nagyszabású eszközbeszerzésről. Deutsch fontosnak nevezte a digitális alapismeretek terjesztését és az informatikus szakemberek képzését, szerinte nem csupán az a cél, hogy a mainál többen jelentkezzenek ilyen szakokra, hanem az is, hogy az informatikai cégek ne csábítsák el tanulmányaik közben a diákokat, hanem fejezzék be tanulmányaikat és magasan képzett szakemberekké váljanak.

Deutsch arról is beszélt, hogy százezerszám keletkeznek olyan munkahelyek, amelyeket digitálisan jól képzett emberekkel lehet csak betölteni, de szükség van a kis- és középvállalkozások digitális fejlettségéneke erősítésére is, és ez az a terület, amelyen jelentős az elmaradásunk az európai átlagtól. Fontosnak nevezte, hogy új társadalmi alkufolyamatoknak kell kialakulniuk, az embertől a gép által átvett munkafolyamatokban is meg kell jelennie az etikának, a határozott értékrendnek, a jó munka fogalmának, és újra kell gondolni a nagy szociális ellátórendszerek finanszírozását is.