Tovább titkolózik az állam a letelepedési kötvényekről

2016.10.07. 09:00

Bár Orbán Viktor hétfőn kétszer is megvédte a letelepedési kötvényprogramot a parlamentben – mondván, az nagyon hasznos a költségvetésnek –, a magyar állam annyira védi a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos adatokat, hogy még azt sem lehet megtudni, mennyi kötvényt adtak el az erre kiválasztott, az üzleten remekül kereső közvetítőcégek.

A Magyar Nemzet megpróbálta kiperelni az adatot az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK), ám az ÁKK a tárgyalás első napján arra hivatkozott, hogy értékpapírtitkot sértene, ha kiadná az adatot. A központ jogászának érvelése szerint ugyanis a parlament gazdasági bizottsága által kiválasztott

közvetítőcégek nem forgalmazónak, hanem befektetőnek számítanak, még ha a letelepedési engedélyért befizető gazdasági bevándorlók bízzák is meg a cégeket.

Ez a Magyar Nemzet szerint furcsa érvelés, mert bár igaz, hogy a bevándorolni vágyó külföldiek nem kapják kézhez az államkötvényüket, de a közvetítők az ő tőkéjükből vásárolják meg azokat, vagyis nem a saját pénzüket fektetik be, hanem a megbízóikét.

Ráadásul mivel a letelepedési kötvényeket csak néhány kiválasztott cég forgalmazhatja, amelyeknek nincs is versenytársuk a saját regionális piacukon, ezért a kötvénykibocsátásnak zártkörű forgalomba hozatalnak kellene minősülnie. Erre pedig nem vonatkozik az értékpapírtörvény, amely így nem is akadályozná, hogy kiadják, mekkora forgalmat generáltak az egyes közvetítőcégek. A per novemberben folytatódik.

Szeptember 18-ig 2807 külföldi kapott letelepedési engedélyt cserébe azért, mert közvetítőkön keresztül jegyzett letelepedési államkötvényt; az ÁKK szeptember 30-ig ennél másfélszer több, 3973 ilyen papírt bocsátott ki.

Az eltérés mögött az állhat, hogy más konstrukciókhoz képest egyre nő az a haszon, amit a letelepedési kötvényeken el lehet érni. A hozam ugyan a program 2013 tavaszi indulása óta változatlan, de közben a piaci hozamok jelentősen estek, így a letelepedési kötvény most négyszer többet fizetnek a piaci átlagnál. 

A többlethozam viszont nem a vásárlókat, hanem az egy kivételével offshore-országokban bejegyzett közvetítőket illeti meg. Ezek az ÁKK-tól kedvezményes áron jegyzik le a kötvényt (a 300 ezer eurós össznévértékű csomagot 271 ezerért), de azt nem tudni, pontosan milyen árfolyamon adják tovább ügyfeleiknek – és ezt az információt ÁKK sem hajlandó elárulni.