Orbán ígéreteitől felborul az ország

o1c
A miniszterelnök az elmúlt másfél évben 185 fejlesztést ígért meg a vidéki útjain. Interaktív térképen mutatjuk meg, hogy az eddig szóban szétosztott 462 milliárd forintból mennyi jut a Dunán innen és túl, mire költ sokat és mire keveset a következő években a kormány. Közlekedésre százmilliárdokat szánnak Orbánék, egészségügyre alig valamit.

Orbán Viktor 2015. március végén elindította a Modern Városok Programot (MVP), amelynek keretében kisebb-nagyobb fejlesztéseket ígér a 23 megyei jogú városnak. Budapest kimaradt a programból, mert a fejlettsége meghaladta az uniós átlagot, ezért a kormány nem tud fővárosi fejlesztésekre EU-s pályázati forrásokat biztosítani.

Elkülönítettünk összegeket, elég jelentős összegeket. 1200 milliárd forintot. Ez egy akkora szám, hogy hirtelen el sem tudom magyarázni. Az asztalon, sőt két asztalon sem férne el ennyi pénz

– mondta a miniszterelnök egy tévéinterjúban az MVP büdzséjéről. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese idén nyáron már 1500-1700 milliárd forintra tette az MVP teljes keretét, amelynek harmadát hazai, a többi részét pedig uniós forrásból fedezné a kormány.

Az MVP indulása óta a beígért pénzekből még nem láttak sokat a városok. Másfél évvel a program indulása után, idén szeptemberben jelent meg az a kormányrendelet, amely az MVP keretében bemondott fejlesztések első kapavágásaihoz szükséges forrásokat biztosítja a hazai költségvetésből. Igaz, papíron még semmivel sem késett el a kormány, mert 2018-as, 2019-es határidőket rendeltek a bejelentett projektek egy részéhez. A többségükhöz pedig egyelőre nem kötöttek határidőt.

De erősen kérdéses, hogy mi fog elkészülni a következő parlamenti, majd önkormányzati választásokig, ugyanis – mint ahogy infografikánkból is kiderül – az Orbán által megígért fejlesztések jelentős részéhez még összeget sem társított a kormány. Másik probléma, hogy négy megyei jogú várossal még nem kötött megállapodást a kormány.

Infografikánkon végigkattinthatják, hogy hova mennyit szán a kormány, és azt is összeszedtük, hogy mire fogják költeni az uniós és hazai forrásokat.

Közlekedési infrastruktúrára százmilliárdok mennek majd el, de bőven fog jutni sportra is. Oktatásra, egészségügyre és kultúrára viszont országosan csak pár milliárd jut a fejlesztési programból. 

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)  • Tippek
  • Bankszámla