Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Magyar Nemzet: A Mol is üzletel Orbán új szomszédjával

2016.10.29. 08:29 Módosítva: 2016.10.29. 08:59

A Mol üzleti kapcsolatban állhat egy pakisztáni olajtársasággal, amelyet Orbán Viktor új szomszédja, Ghaith Pharaon vezet - írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a részben állami tulajdonú Mol annak ellenére szerződést kötött a Pakistan Oil Fields Limiteddel, hogy annak elnöke, Pharaon 1991 óta szerepel az Egyesült Államok körözési listáján és az Interpol vörös riasztási listáján. A Molt megkérdezték, nem tartják-e ezt aggályosnak, de a cég nem válaszolt a konkrét kérdésekre, csak annyit közölt, hogy 1999 óta van jelen az országban, az ottani cégekkel pedig a helyi menedzsment tartja a kapcsolatot. 

Ugyanakkor továbbra sem tisztázott, hogy  hogy a magyar olajtársasággal is kapcsolatba kerülő pakisztáni társaság elnöke, illetve a sajtóhírek szerint Magyarországon is nemrég feltűnő Ghaith Pharaon ugyanaz a személy-e, aki ellen amerikai elfogatóparancs van érvényben. A kétes hírű szaúdi üzletemberről a Magyar Narancs írta meg, hogy egyik cége vásárolta meg az Orbán Viktor miniszterelnök házával szemközti villát, és hogy egyik vállalkozása közös társaságot alapított a külügyminisztérium felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőházzal.

A körözött Pharaont az amerikai hatóságok sok mindennel vádolják, többek között csalás, pénzmosás, nukleáris technológiával való kereskedés, és terrorizmus támogatása van a bűnlajstromán - ha elkapják, legfeljebb 30 év börtönre számíthat. 

Hogy csak névegyezésről van szó, vagy a Magyarországon tevékenykedő, és a körözött Pharaon ugyanaz a személy, azt ujjlenyomat-vizsgálattal könnyen lehetne tisztázni, de egyelőre nem világos, hogy ez miért nem történik meg. A Belügyminisztérium a Magyar Nemzet megkeresésére mindeddig nem árulta el, hogy az Egyesült Államok hatóságai, esetleg a budapesti amerikai nagykövetség fordult-e hivatalosan a magyar szervekhez az ügyben. A lap amerikai forrásai szerint a magyar hatóságok nem működnek együtt, kormányzati forrásaik viszont éppen ellentétes információkkal szolgáltak.