Varga Budapestre költöztetné az uniós bankfelügyeletet a brexit után

2016.11.02. 07:21

Fontos uniós intézményeket és nyugati nagyvállalatokat is szeretne Londonból Magyarországra csábítani a kormány - írja a Magyar Idők. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a lapnak azt mondta: a kabinet a múlt héten már hivatalosan is beadta pályázatát az EU bankfelügyeletének ide költöztetéséért, és az ország hamarosan versenybe szállhat az uniós gyógyszerhatóságért is. A cégeket az adózás egyszerűsítésével nyernék meg.

A magyar kormány megpróbálja kihasználni, hogy a britek kilépése miatt a következő időkben több fontos intézmény és nagyvállalat is elhagyhatja Nagy-Britanniát, az uniós szervezetek például biztosan máshová teszik át a székhelyüket. Varga Mihály szerint Magyarország befolyását növelhetné, ha az Angliából elköltöző intézmények közül legalább egy Budapesten találna új otthonra.

A miniszter szerint gazdasági előnyök sora is fűződhetne ahhoz, ha az uniós bankfelügyelet székhelye ezentúl nálunk lenne: új pénzügyi szereplők, bankok és befektetők jelenhetnének meg idehaza, ez pedig fellendülést hozhatna a bankszférában, mondta.

A cégekért folytatott versenybe az adóeljárás, az adóadminisztráció egyszerűsítésévelm szállna be a kormány. A múlt héten benyújtott őszi adócsomaggal már elkezdődött a bürokratikus terhek lazítása, de ez ügyben további lépések is várhatók Varga Mihály elmondása szerint.