2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Egyiptom 48 százalékkal leértékelte valutáját

2016.11.03. 11:49

Az egyiptomi jegybank csütörtökön bejelentette, hogy 48 százalékkal leértékeli az egyiptomi fontot a dollárhoz képest, majd hagyja lebegni a valutát - írja az MTI. A hírre a tőzsde is meglódult, az egyiptomi index több mint 8 százalékot ugrott a nyitást követő két órában. 

A bank azt is bejelentette, hogy 3 százalékponttal növeli a jegybanki kamatokat. A dollár új induló árfolyama 13 font. A font devalválásával Egyiptom a Nemzetközi Valutaalap kívánságának tesz eleget, az IMF többek közt a leértékelést, majd a rugalmas árfolyam-rendszer bevezetését szabta egy 12 milliárd dolláros hitelcsomag feltételéül.

Az IMF a napokban közölte, hogy heteken belül az igazgatótanács elé kerül jóváhagyásra a hitelcsomag. A hitelkeret egy hároméves gazdasági reformprogram végrehajtását támogatja: a költségvetési deficit lefaragását, a gazdasági növekedés felgyorsítását és a devizapiaci helyzet javítását.

A hitelcsomag feltételeinek részleteiről bő fél éve kezdődtek az egyeztetések. Végül az IMF lemondott arról a követeléséről, hogy csökkentsék az élelmiszerek állami támogatását, csak a cukor árát emelték föl 40 százalékkal a jegyre vásárlók számára. A kairói kormány cserébe beleegyezett abba, hogy mérsékli vagy teljesen megszünteti az üzemanyagárak szubvencióját, a háztartási villamos energia árának támogatását már lefaragták.

Az egyiptomi kormánynak a következő három évben mintegy 21 milliárd dollár többletforrásra van szüksége, hogy finanszírozni tudja az országot. A gazdaság erősen függ az idegenforgalmi bevételektől és a külföldi tőkebeáramlástól, ezek azonban a 2011-es megmozdulásokat követő politikai bizonytalanság és a sorozatos terrortámadások miatt jelentősen visszaestek.