Gazdaságélénkítést jelentett be Varga Mihály

2016.11.09. 10:08 Módosítva: 2016.11.09. 14:11

A kormány öt új gazdaságélénkítő intézkedést vezet be részben még a 2016-os költségvetés terhére - írja a Portfolio Varga Mihály szerda reggeli sajtótájékoztatója alapján. 

A költségvetés szokatlanul jól áll, 57,3 milliárd forint többlet alakult ki az első tíz hónapban, miután októberben 59,7 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere. A pénzforgalmi költségvetési egyenlegen ugyan nem változtat a kormány, az eredményszemléletű egyenleg viszont az 1,7 százalékos GDP-arányos hiánycélnál is jobb lehet Varga elmondása szerint. Az így létrejött mozgásteret kihasználva öt lépésre szánta el magát a kormány, amelyek részben még az idei költségvetésből kerülnek megvalósításra: 

  • A Modern Városok Program keretét megemelik 30 milliárd forinttal. Az idei évre egyébként 52 milliárd forintot terveztek.
  • Az ipari parkoknál emelt összegű támogatásra tesz javaslatot az NGM, ami 60 milliárd forintnyi plusz kiadást jelent. Ipari parkok kialakítására és létesítésére ad pénzt a kormány.
  • Az Eximbankot 45 milliárd forintból feltőkésítik még idén.
  • Bővítésre kerülnek a garanciaeszközök. Varga elmondása szerint az a cél, hogy a hitel nélküli növekedést a banki hitelekből történő növekedés váltsa fel.
  • Egyes beruházásokra, felújításokra megemelik a keret, de itt nem említett konkrétumokat a miniszter.

A javaslatait a jövő heti kormányülésen terjeszti elő az Nemzetgazdasági Minisztérium. A sajtótájékoztatón Varga Mihály azt is közölte, hogy most pénteken kezdődnek az egyeztetések a jövő évi béremelésekről és a járulékcsökkentés lehetőségeiről a munkaadókkal és a munkavállalókkal.