Hotelként szabályoznák az Airbnb-t

2016.11.14. 08:00

Ugyanazt a bejelentési kötelezettséget kellene előírni a magánlakások bérbeadóinak, mint amilyet a szállodáknak kell teljesíteni – ezt  akarja elérni a Magyar Szállodák Szövetsége, amely a jelek szerint eléggé tart az egyes közösségi lakáskiadó platformok, elsősorban az Airbnb terjedésétől.

A szervezet elnöke, Niklai Ákos a Magyar Nemzetnek mesélt elképzeléseikről, és elmondta: nemrég kidolgozott javaslatunk azt is tartalmazza, hogy a bérlakásokat rövid távon ne lehessen kiadni; továbbá azt is szeretnénk, hogy társasházak esetében a többi tulajdonos hozzájárulása is szükséges legyen ehhez.

Niklai egy friss tanulmány kapcsán akarja megrendszabályozni a lakáskiadást. A BDO elemzése szerint ugyanis 2010 és 2015 között Budapesten megduplázódott a közösségi szálláshely-kapacitás. Az Airbnb felületén mért vendégforgalom mintegy hatszorosára emelkedett, a fővárosban körülbelül 9 ezer hirdetés érhető el. Ez nyilvánvalóan komoly kiesést okoz a szállodáknak, amelyek most azért lobbiznak, hogy tegyék jóval nehezebbé az airbnb-ztetést a kvázi konkurenciájuknak számító magánemberek és a dolgot ipari szinten űző vállalkozók számára.

Az Airbnb-jelenségről legutóbb itt írtunk egy összefoglalót, amiben arra jutottunk, hogy bár a szolgáltatás torzítja a lakáspiacot, alapvetően nem emiatt szálltak el az ingatlanárak az európai fővárosokban. Budapesten viszont az is problémát okoz, hogy sokan nem akarnak adózni az Airbnb után.

Arról nincsenek jó adatok, hogy a szállodáknak mekkora kiesést okoz, bár a BDO szerint a középkategóriás hotelek megsínylik a jelenséget. A könyvvizsgáló tanulmánya szerint Budapesten a közösségi szálláshelyeken tavaly 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, a szállodákban közel nyolcmilliót, de az nem derül ki, hogy ebből mennyit szívott el a szállodák elől az Airbnb, és hányan voltak, akik amúgy szállodába nem jöttek volna, de az Airbnb miatt meglátogatták Budapestet.

A szállodaszövetség elnöke a Nemzetnek azért azt is elmondta, a jelenség pozitív következményeivel is tisztában vannak. Mivel összességében így több a vendég, az ország ismertebbé kezd válni a külföldiek körében, emelkedik a turisták száma. Szerinte ettől függetlenül egységes szabályozásra van szükség.

Konkrétan azt akarják, hogy vonatkozzanak rájuk nagyjából azonos szabályok a hotelekkel, tehát:

  • kizárólag megfelelő papírokkal bíró lakásokat lehessen kiadni,
  • a honlapjukon tüntessék fel az engedély számát,
  • rendszeresen szolgáltassanak adatokat az önkormányzatoknak, az adóhivatalnak a lakásokban megfordult vendégek, éjszakák számáról,
  • illetve a lakástulajdonosok részére átutalt díjakról.
  • Ezen kívül – hasonlóan a nemzetközi példákhoz – a rövid távú bérbeadásnál limitálni kellene a napok számát, maximum százhúsz napban.

Tehát vonatkozzanak rájuk nagyjából azonos szabályok a hotelekkel.