Rudolf
2 °C
13 °C

Amerika szívná meg legjobban Trump kereskedelmi háborúját

2016.11.15. 16:47

Ahogy arról már írtunk, Donuld Trump amerikai elnök politikái nagyon sokba kerülhetnek majd mindenkinek a világon. Viszont hiába ígéri Donald Trump, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények felmondásával naggyá teszi Amerikát, a protekcionizmus és kereskedelmi háború vesztese igazából az amerikai gazdaság lenne - legalábbis ezt számolta ki a németországi Ifo gazdaságkutató intézet.

Az intézet számításai szerint ha az USA 45 százalékkal megemelné a vámokat és 15 százalékkal a nem vám jellegű korlátozásokat minden kereskedelmi partnerével szemben, amelyek cserébe ugyanezt tennék az Egyesült Államokkal szemben, akkor

9,3 százalékkal csökkenne az amerikai gazdaság kibocsátása.

Ez persze az USA partnereit is rosszul érintené, de nem ennyire, Németország GDP-je például csak 0,6 százalékkal esne vissza. Kanada és Mexikó ennél rosszabbul járna, az éves GDP-jük 3-5 százalékát is elveszthetnék. Trump retorikájában viszont Kína volt az egyik főellenség, akivel szembe kell szállni a kereskedelemben, Kína viszont az Ifo szerint annyira sok országgal van nagyon szoros kereskedelmi kapcsolatban, hogy alig éreznék meg a kereskedelmi világháborút: a GDP-jük legfeljebb 1 százalékkal csökkenne. 

Gabriel Felbermayr, a kutatóintézet vezetője szerint ez persze a legrosszabb forgatókönyv, ami valószínűleg nem válik valósággá, de azt jól jelzi, hogy az USA mennyire megszívná, ha Trump kampányígéreteinek megfelelően venne egy kanyart a protekcionizmus felé. 

Az Ifo kutatói több forgatókönyvre is elvégezték a számításokat:

  • Ha a többi ország nem vezetne be hasonló korlátozásokat az USA ellen, csak az Amerikába bejövő árukat kellene megvámolni, az USA összterméke akkor is több mint 6 százalékkal csökkenne a számítások szerint. 
  • Ha pedig Trump kormánya csak Mexikót és Kínát akarná büntetni, vagyis csak az onnan érkező árukat vámolná meg, abból Németország még jól is jönne ki, bár az ország kibocsátása ezzel is csak 0,1 százalékkal nőne.