Gyatrán alakultak idén a traktoreladások

2016.11.29. 08:09

Tavalyhoz képest 1500-zal, 22 százalékkal kevesebb traktor adtak el idén Magyarországon az év első kilenc hónapjában, ráadásul két éve még 2900-at, ami 50 százalékos visszaesést jelent - írja a Világgazdaság az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataira hivatkozva.

Januártól szeptemberig a gazdálkodók 86 milliárd forintot költöttek mezőgazdasági gépekre, ami 14 százalékkal kevesebb pénz, mint amennyit tavaly ugyanebben az időszakban ilyesmire költöttek.

A nagyjából 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó jelentése alapján készült felmérés alapján az erőgépek, tehát például traktorok, kombájnok, önjáró eszközök és rakodók forgalma bizonyos alkategóriák esetében akár 20-30 százalékkal is csökkent, viszont munkagépekből, főleg az állattartással foglalkozóknál nagyon fontosnak számít szálastakarmány-betakarítókból, másfélszer annyit adtak el, mint egy éve ilyenkor.

A visszaesés egyik oka, hogy Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja és az előző uniós költségvetési ciklus zárása miatt tavaly és tavalyelőtt sokat költöttek gépbeszerzésekre, így magas volt a bázis. A másik ok, hogy a 2020-ig tartó új uniós ciklusban a vidékfejlesztési program csak 2017-től lesz várhatóan pozitív hatással a forgalomra.