Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

10800 munkahely a hamisítás ára

2016.12.05. 14:14

Magyarország a vizsgált kilenc ágazatban zajló hamisítások miatt évente 217,329 milliárd forint veszteséget szenved el, ami az ágazatok értékesítési árbevételének 12,2 százalékát teszi ki - közölte az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint közvetlenül ennek tudható be ezekben az ágazatokban (kozmetikumok, testápolószerek, ruházat, lábbelik és kiegészítők, sportcikkek, játékok, ékszerek, órák, kézitáskák, zenei felvételek, szeszes italok, bor és gyógyszerek) 10 800 munkahely kiesése. A hamisítás miatt kieső értékesítések és megszűnő munkahelyek aránya Magyarországon meghaladja az uniós átlagot. A hamisítás a legnagyobb mértékben a gyógyszeripart érinti.

Az EUIPO által a Szellemi Tulajdoni Jogsértések Európai Megfigyelőközpontján keresztül elvégzett vizsgálatsorozat becslése szerint az Európai Unióban (EU) a kilenc ágazatban az összes értékesítés 7,4 százaléka, több mint 14 272 milliárd forint esik ki áruk hamisítása miatt. Minden évben további 10 455 milliárd forint vész el az unió gazdaságában a hamisítás és kalózkodás közvetett hatásai miatt, mivel a gyártók kevesebb árut és szolgáltatást vásárolnak a beszállítóktól, ami más területeken is továbbgyűrűző hatásokat okoz.

Mindezek következtében közel 500 ezer munkahely szűnik meg az EU-ban, mert a jogszerűen működő gyártók és forgalmazók kevesebb embert foglalkoztatnak, mint amennyit a hamisítás és a kalózkodás nélkül foglalkoztatnának. A hamisítás más ágazatokra gyakorolt további hatását figyelembe véve, az unió gazdaságának más területein további 290 ezer munkahely kiesésével lehet számolni.

A hamisításból és kalózkodásból eredően az érintett ágazatokban a jövedelemadók, fogyasztási és jövedéki adók kiesése miatt az évente elveszett kormányzati bevételeket 4274 milliárd forintra teszik. A vizsgálatokat az EUIPO 2015 márciusa és 2016 szeptembere között végezte el. Az ellenőrzés sorozat 2017-ben is folytatódik, és beszámolók készülnek majd a hamisítás és a kalózkodás által egyebek mellett az okos telefonok és a növényvédő szerek ágazatára gyakorolt gazdasági hatásairól.