Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A munkaerőhiány már az adventi vásárlást is elérte

2016.12.12. 08:02 Módosítva: 2016-12-12 08:02:53

A kiskereskedelemben már hosszú ideje tapasztalt és súlyos munkaerőhiány elérte az adventi bevásárlási szezont is, és miközben a boltok forgalma rekordokat dönt, az eladók és bolti alkalmazottak alacsony száma a szakma szerint éles helyzeteket teremt a karácsony előtti csúcsidőszakban.

Sok helyen például irodai dolgozókat, más beosztású munkavállalókat kell átcsoportosítani a kasszákhoz, hogy ki tudják szolgálni a karácsonyra bevásárló embereket – ezt mondták a szakszervezetek a Magyar Idők kormánypárti napilapnak.

Az advent első felében tíz százalékkal több árucikk fogyott idén, mint tavaly. A legfrissebb tapasztalatok szerint ezüstvasárnap nagyon erős forgalmat bonyolítottak le a hipermarketek, a plázák, az iparcikküzletek és az utcai adventi vásárok.

A napi cikkek eladásaiban a legnagyobb forgalmat lebonyolító Tescónál például a decemberre szóló központi árurendelés mennyisége másfél-kétszerese volt a tavalyinak, mind a friss áruk, mind a tartós fogyasztási cikkek vagy az ajándéknak megfelelő termékek körében.

Ugyanakkor az év során fellángolt munkaerőhiány éles helyzeteket teremt a decemberi csúcsidőszakban - írták. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Magyar Időknek elmondta, több helyen az irodai dolgozókat, más feladatkörökben alkalmazott munkavállalókat csoportosítottak át a vásárlók kiszolgálására, és egyes áruházakban fennakadásokat okoz a létszámhiány.

Mindenesetre a forgalom elég jó az adatok szerint. Az egy héttel ezelőtti, bronzvasárnapi hétvégére 4-5 százalékos általános növekedést jelzett az eladásokban az egy évvel korábbi időszakhoz képest az Országos Kereskedelmi Szövetség - írta a lap.

Vámos György, a szövetség főtitkára a lapnak elmondta, már november második felében is meghaladta a boltok értékesítése a tavalyi forgalmat, és úgy vélte, a teljes kiskereskedelmi forgalom decemberben ötvenmilliárd forinttal lépheti túl a múlt évit, az eladások ezzel meghaladhatják az ezermilliárd forintot.