Óriási létszámhiány a MÁV-nál

DSC 4244
2017.01.05. 10:53

Járatcsökkentések, késések és más fennakadások lehetnek a vasúton az óriási létszámhiány miatt, amit főként az utasok éreznek meg leginkább - mondta a Vasutasok Szakszervezetének elnöke a Hír TV reggeli műsorában a Napi.hu cikke szerint.

Meleg János szerint jelenleg ezerfős a létszámhiány a vasúton, és a jelenség minden területet érint. A helyzetet a szakszervezet szerint csak úgy lehetne kezelni, ha "vonzóbbá tennék a vasutas szakmát", magyarul emelnék a béreket.

A Vasutasok Szakszervezete már tavaly is többször felhívta a figyelmet a MÁV-nál uralkodó munkaerőhiányra, augusztusban például 800 betöltetlen álláshelyről beszéltek. Összehasonlításképpen 2015 végén nagyjából 233 dolgozó hiányzott az állami vasúttársaságtól, tehát az utóbbi egy évben hatalmasat nőtt a munkaerőhiány.

A VSZ szerint a munkaerőhiány oka részben az elvándorlás, részben pedig az is, hogy nem érkezik megfelelő létszámú utánpótlás a tömegével nyugdíjba vonuló dolgozók helyére. A Vasutasok Szakszervezetének adatai szerint 2019-ig további 4 ezer MÁV-alkalmazott számára esedékes a nyugdíjazás.