Őrületeset szakítottak az orosz oligarchák Trumppal

2017.01.10. 14:15

Oroszország leggazdagabb emberei 29 milliárd dollárral lettek gazdagabbak, mióta kiderült, hogy Clinton helyett Trump lesz az új amerikai elnök, írja a Forbes. Itt gyakorlatilag lehetetlen szétválogatni a különböző, a vagyonukat ért hatásokat, de a legerősebb pozitív tényező jó eséllyel legtöbbeknél Trump oroszbarátsága lehetett.

Persze az olajárak is emelkedtek 10-12 százalékot Trump megválasztása óta, ami sok orosz milliárdosnál számíthat még, de messze nem mindnél vagy nem ekkora mértékben. 

Ott van például Gennagyij Tyimcsenko, Putyin belső köréhez tartozó oligarcha, akit az amerikai szankciók a Krím elfoglalása után elég közvetlenül érintettek. A 61 éves férfi a második legnagyobb orosz gázkitermelő, a Novatek egyik főrészvényese, vagyona ma 15 milliárd dollár (4395 milliárd forint) körül lehet. A Novatek részvények árfolyama eléggé megugrott Trump győzelme óta, a 16 százalékos meredek emelkedéssel Tyimcsenko 1,8 milliárd dollárral (527 milliárd forinttal) lett ezzel gazdagabb. 

A leggazdagabb orosz, Leonyid Mikhelson például mások mellett Putyin sógorával, Kirill Samalovval együtt fektetett a Sibir nevű petrokémiai óriáscégbe. Mikhelson vagyona az amerikai választások óta 1,9 milliárd dollárral nőtt 18,2 milliárd dollárra. Úgy általában a Forbes által nyilvántartott orosz milliárdosok vagyona kilőtt az amerikai választások óta, 7,1 százalékkal nőt a vagyonuk, míg az amerikai milliárdos társaiké csak 2,8 százalékkal. 

A Societe Generale londoni elemzője, Szergej Donszkoj nem egészen értette, hogy miért bíznak a befektetők ennyire Trump elnökségében, hiszen szerinte "nem könnyen" fogja tudni teljesíteni az ígéreteit az új elnök.