Képzetlen és motiválatlan a magyar munkaerő a cégek szerint

2017.01.13. 15:09 Módosítva: 2017.01.13. 15:15

Borús képet fest a GKI Gazdaságkutató Zrt. novemberi felmérése a magyar munkaerőről, vagy legalábbis arról, mit gondolnak a cégek az magyar munkaerőről. Képzetlenség, alkalmatlanság, az elhivatottság hiánya okozza leginkább a megkérdezett vállalatok szerint, hogy az emberek nem találnak munkát.

A GKI reprezentatív vállalati felmérésében azt vizsgálta, hogy melyek azok a problémák, amelyek miatt a vállalatok nem képesek a megfelelő munkaerő felvételére. A kutatás során négy ok került fókuszba: a jelentkezők szakmai képzetlensége, szakmai alkalmatlansága, alacsony motiváltsága, illetve a kínált kereset alacsony szintje okozza a munkáltatók szerint azt, hogy nehéz embert találni a meghirdetett pozíciókra. 

Az eredményekből látszik, hogy a potenciális munkavállalók alacsony motiváltsága a legsúlyosabb probléma. Ez leginkább a 150 fő feletti létszámmal rendelkező vállalatokat érinti, a válaszadók a maximális +100 pontból átlagosan 53-ra értékelték ezt a szempontot. 

Az ágazatok többségében jelentős probléma a nem megfelelő elhivatottság, kiemelkedő a kereskedelem (+64), a könnyűipar (+58), a gépipar (+55) és az élelmiszeripar (+53). Ez nem meglepő, hiszen ezen iparágakban tevékenykedő cégek többsége több műszakra keres munkaerőt és jellemzően alacsony fizetést kínálnak e mellé. A munkavállalók lelkesedését visszavetheti az elvégzendő feladatok monotonitása és az előre lépési lehetőségek korlátoltsága is, amik szintén jellemzőek ezekre az ágazatokra.

A képzetlenség és motiválatlanság az elsődleges oka annak is, hogy miért van párhuzamosan durva munkaerőhiány és munkanélküliség az országban. A magyar munkaerőpaic legnagyobb problémájaként számon tartott kérdésről a Szexiközgáz blog is készített infovideót: