Matolcsyéknak ad tanácsot a Kertész Balázs irodája előtt tárgyaló grúz

2017.01.16. 12:20 Módosítva: 2017.01.16. 13:29

A Magyar Nemzeti Banknak ad tanácsokat Nika Gilauri, volt grúz politikus, akit korábban az Index azon kapott, hogy az Aulich utcában tárgyal két másik befolyásos grúz üzletemberrel egy az Eximbankkal közös erőműprojektről. 

Gilauri korábban energiaügyi miniszter, pénzügyminiszter és miniszterelnök is volt hazájában, de most már tanácsadóként dolgozik a Reformatics nevű nemzetközi tanácsadócégnél. Az utóbbi években előszeretettel bújik korrupcióellenes élharcos szerepébe, bár ennek hitelességét némileg kétségbe vonja a Kertész Balázs irodája előtt rögzített gyanús beszélgetés (Bemutatjuk Rogán Antal sötét oldalát, a fantommá vált Kertész Balázst - IX. fejezet).

Nika Gilauri a Reformatics honlapjának tanúsága szerint december 20-tól 21-ig tartózkodott Budapesten, hogy a Magyar Nemzeti Bank menedzsmentjével találkozzon és megvitassa velük a cég által tett ajánlásokat. Az nem derül ki, hogy konkrétan Matolcsy György is jelen volt-e a tárgyalásokon. A Reformatics a bejegyzés szerint Magyarország versenyképességének javításához szükséges intézkedésekről tett javaslatokat, ezen belül az adórendszert, a bankszektort és az üzleti szabályozási környezetet érintették.

A honlapon olvasható információ szerint az együttműködés 2017-ben is folytatódik a tanácsadócég és Magyarország között. "A magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank megfelelő gazdaságpolitikai lépésekkel hathatós reformokat vitt véghez az elmúlt néhány évben, melyeknek köszönhetően az ország viszonylag jól talpra állt a gazdasági válság után. Nagyon inspiráló látni, hogy egy ország ilyen elkötelezett a reformok és a gazdasági teljesítmény növelés mellett" - mondta Gilauri a találkozót követően.  • Hírek
  • Csok