Ida
5 °C
7 °C

Előremenekül a Tesco

2017.01.27. 12:12

A globális Tesco az elmúlt években nem ment igazán a terveknek megfelelően, ezért már tavaly elég komoly átalakításokba kezdtek. Igaz, az itthoni boltbezárások helyi jellegű problémákhoz is kötődtek. 

Most viszont nagyot lépett az anyacég, és felvásárolta a legnagyobb brit élelmiszer-nagykereskedőt, a Bookert, írja a BBC. A 3,7 milliárd fontos (nagyjából 1360 milliárd forintos) üzlet óriási léptékű, nagyjából annyi pénz, mint az államosított magánnyugdíjvagyonunk harmada. 

Ezzel a vállalat nemcsak a kiskereskedelmet optimalizálhatja, de valószínűleg beléphet a készétel-házhozszállítás vagy az éttermek ellátásának piacára is. Ráadásul a Tesco jó pár versenytársát is ők fogják ellátni jelentősebb mennyiségű áruval. A Booker Group ugyanis nagyjából 700 ezer boltot, éttermet, kocsmát lát el összesen. Az ügyletet még a helyi GVH-nak jóvá kell hagynia, de a Tesco főnöke, Dave Lewis nem aggódik, mivel ettől nem lesz több boltja a cégnek. A felvásárlás után a Booker részvényeseihez kerül majd a közös cég 16 százaléka.