Becsődölt a német Butlers

2017.01.30. 12:45

Fizetésképtelenné vált, ezért csődöt jelentett a kölni bíróságon a Butlers, az egyik legnagyobb lakberendezési áruházlánc a német piacon, aminek Magyarországon is van több boltja (Budapesten az Árkádban, a Mom Parkban, a Corvin Plázában, a Mamutban, Pécsen az Árkádban). A Handelsblatt azt írja, már ki is jelöltek egy csődbiztost, és hamarosan megkezdődhet a cég szanálása.

A magyar és a német két cég gazdaságilag egymástól teljesen független, tulajdonosai semmilyen átfedésben sincsenek. Ebből következően a német franchise tulajdonos céget érintő csődvédelmi eljárás közvetlenül nem érinti a magyar vállalatot, melynek pénzügyi helyzete stabil. 

A magyar cég közleményében fontosnak tartotta kiemelni, hogy német cég nem ment csődbe, hanem időben felismerve a helyzetet, épp a csőd elkerülése érdekében élt a csődvédelem lehetőségével. Valójában az a helyzet, hogy a német cég csődbe ment, de köznyelvben a csőd szót gyakran használják a végfelszámolás szinonimájaként, ami ténylegesen a legutolsó esemény egy huzamosabb ideig veszteségesen működő vállalkozás életében. A csődvédelmi eljárás, tehát a csőd viszont ezt megelőzi, és ilyenkor még lehetőség van arra, hogy a cég újra gazdaságossá váljon.

A cég által kért csődvédelem lehetőséget ad arra, hogy egy kirendelt vagyonfelügyelő biztosítja a német vállalat kötelezettségeinek folyamatos megfizetését, miközben a vállalatot a menedzsmenttel együtt átalakítják, költségstruktúrájukat átdolgozzák. A német cég továbbra is üzemel, így a magyar céget is folyamatosan kiszolgálja termékekkel.

A cégnek több mint 100 boltja van több országban: Németországon és Magyarországon kívül jelen van Ausztriában, Nagy-Britanniában, Svájcban is. A cégnek összesen nagyjából 1000 dolgozója van, tavaly 95 millió eurós forgalmat bonyolítottak.

A Butlerst 1999-ben alapították Kölnben, Magyarországon franchise rendszerben vannak jelen. A magyar franchise partnerük és a kizárólagos forgalmazó a Vidámnyik Kft., ami 2015-ben 67 millió forintos mérleg szerinti veszteséget hozott össze, viszont árbevétele évek óta egy milliárd forint körül alakult.

Közleményük szerint 2016-ban nyereséges évet zártak, a cégnek nincs pénzügyi tartozása, mind a munkabéreket, mind egyéb kötelezettségeinket rendre fizetik és fizetni is fogják. Nem tervezik egyetlen magyarországi üzletünk bezárását sem és a webshop is változatlanul működik tovább.