Árpád
-2 °C
4 °C

Fantomkamionnal üzletelő milliárdos számlagyárat fogtak

2017.02.01. 11:09

Milliárdos számlagyárat fogott a NAV, a csalás miatt tíz ember ellen indult eljárás, hét gyanúsított előzetes letartóztatásba került - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-t.

A gyanú szerint magyar, cseh, horvát, lengyel, litván, szlovák és szlovén cégek nevében, főként műanyagtermékek alapanyagául szolgáló granulátumról állítottak ki hamis számlákat. De akadtak erősebb tételek is a fogásban, például egy nem létező kamionról kiállított kontó.

A vételárként feltüntetett összegeket bankszámlákon átfuttatták, majd a jutalék levonása után készpénzben visszaadták a megrendelőknek. A bűnszervezet által okozott kár 2,3 milliárd forintra tehető.

A csoport vezetője általában külföldről irányította a szervezetet, de társai is rendszeresen tartózkodtak külföldön. Amikor a csapat tagjai felbukkantak Magyarországon, a pénzügyi nyomozók elfogták őket.

Az egyik gyanúsított Kiskőrösre látogatott haza, amikor rajtaütöttek. Egy másik férfi a bűnszervezet rejtekhelyéül szolgáló budapesti épület lépcsőházba lépett be, amikor elfogták. Három társa a Budapesten parkoló járművét hátrahagyva vonattal Szeged felé menekült, de őket is sikerült feltartóztatni, akárcsak egy személyautóval menekülő férfit a röszkei határátkelőnél. A többi gyanúsítottat az ország különböző pontjairól állították elő.

A kár megtérülése érdekében a pénzügyi nyomozók járműveket, teherautókat, targoncákat és készpénzt foglaltak le, és csaknem 700 millió forint értékben bankszámlákat zároltak. Nyolc embert költségvetési csalás, kettőt közokirat-hamisítás miatt hallgattak ki, hét gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?