Kína szerint ha leáll a kereskedelem, jön a háború

2017.02.07. 08:08

A kereskedelem az értékek, a kultúra cseréjéről szól  

– bizonygatta Jack Ma, az Alibaba elnök-vezérigazgatója, írja a Business InsiderA kínai cégóriás első embere egyben bemondta: „ha leáll a kereskedelem, jön a háború”. Abból a szempontból kétségkívül igaza van, hogy az egymással aktívan kereskedő országok jóval ritkábban háborúznak egymással. Már csak azért is, mert mindketten sokkal többet vesztenének a fegyveres konfliktuson – jelentős részben például ilyen sikerprojekt az Európai Unió is. 

Az üzletember szerint a globalizációtól való visszamenekülés és bezárkózás csak bajokhoz vezet.  Mindezt Ausztráliában mondta, ahol biztosan nem a helyi kormánynak akart üzenni – Turnbull miniszterelnök kormányával ugyanis épp egy szabadkereskedelmi zóna létrehozásáról egyeztek meg, amiről kölcsönösen elégedetten nyilatkoztak. 

Jack Ma
Jack Ma
Fotó: Romeo Gacad

Jack Ma egy hónapja még az USA-ban járt, ahol egymillió munkahelyet ígért be Trumpnak, és nagy volt a szeretet a két vezető közt. A szavait érdemes komolyan venni, Kínában a helyi nagyvállalatok és a kommunista párt nagyon szoros, gyakorlatilag elválaszthatatlan kapcsolatban működnek. Közülük is kiemelkedik a kínai gazdaság és a helyiek megfigyelésének egyik legjelentősebb szereplője, az Alibaba

Mostanra újra keményebb hangnemre válthat mindenki. A kínai pártvezetéssel együtt mozgó Ma a háborút hozta szóba, míg a Deutsche Bank szerint Trump a következő hetekben be fogja mondani, hogy „Kína árfolyam-manipulátor”, és büntetéseket helyez kilátásba az országnak. Mondjuk a két ország közti kereskedelmet szerencsére már nem nagyon lehet leállítani, de sokkal drágábbá tenni és így visszafogni lehetséges.