Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína szerint ha leáll a kereskedelem, jön a háború

2017.02.07. 08:08

A kereskedelem az értékek, a kultúra cseréjéről szól  

– bizonygatta Jack Ma, az Alibaba elnök-vezérigazgatója, írja a Business InsiderA kínai cégóriás első embere egyben bemondta: „ha leáll a kereskedelem, jön a háború”. Abból a szempontból kétségkívül igaza van, hogy az egymással aktívan kereskedő országok jóval ritkábban háborúznak egymással. Már csak azért is, mert mindketten sokkal többet vesztenének a fegyveres konfliktuson – jelentős részben például ilyen sikerprojekt az Európai Unió is. 

Az üzletember szerint a globalizációtól való visszamenekülés és bezárkózás csak bajokhoz vezet.  Mindezt Ausztráliában mondta, ahol biztosan nem a helyi kormánynak akart üzenni – Turnbull miniszterelnök kormányával ugyanis épp egy szabadkereskedelmi zóna létrehozásáról egyeztek meg, amiről kölcsönösen elégedetten nyilatkoztak. 

Jack Ma
Jack Ma
Fotó: Romeo Gacad

Jack Ma egy hónapja még az USA-ban járt, ahol egymillió munkahelyet ígért be Trumpnak, és nagy volt a szeretet a két vezető közt. A szavait érdemes komolyan venni, Kínában a helyi nagyvállalatok és a kommunista párt nagyon szoros, gyakorlatilag elválaszthatatlan kapcsolatban működnek. Közülük is kiemelkedik a kínai gazdaság és a helyiek megfigyelésének egyik legjelentősebb szereplője, az Alibaba

Mostanra újra keményebb hangnemre válthat mindenki. A kínai pártvezetéssel együtt mozgó Ma a háborút hozta szóba, míg a Deutsche Bank szerint Trump a következő hetekben be fogja mondani, hogy „Kína árfolyam-manipulátor”, és büntetéseket helyez kilátásba az országnak. Mondjuk a két ország közti kereskedelmet szerencsére már nem nagyon lehet leállítani, de sokkal drágábbá tenni és így visszafogni lehetséges.