Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagyon trükkös telefonos csalás terjed

2017.02.09. 12:31 Módosítva: 2017-02-09 13:52:26

Telefonos csalók élnek vissza a Tesco nevével, figyelmeztet az áruházlánc a Facebookon.  

Tudomásunkra jutott, hogy néhányan a Tesco nevével visszaélő telefonhívást kaptak. A hívás során egy már megnyert 15 000 forintos Tesco vásárlási utalvány hírével keresték fel a károsultakat és arra kérték őket, hogy a vásárlási utalvány átvételéhez küldjenek két darab SMS-t egy megadott telefonszámra.

Az így elküldött sms-ek mobilvásárlásnak számítanak, és darabonként 15 ezer forintba kerülnek. A Tesco arra figyelmeztet, hogy az ilyen telefonhívások átverések, a benne szereplő kéréseknek senki ne tegyen eleget.

Két nappal ezelőtt írt az Index egyik olvasója, hogy őt a Telekom nevében keresték meg telefonon, és a vonal másik végén lévő hang azt mondta: nyert a sorsoláson, és ha egy kódot elküld sms-ben, 15 ezer forintos vásárlási utalványt kap a Tescóba vagy a Sparba.

Neki is 15 ezer forintot vontak le a számlájáról. Hiába hívta azonnal a Telekomot, és jelezte a csalást, az ügyintéző megértő volt, de azt mondta: nem tudják megtéríteni az összeget, hiszen ő küldte el az sms-t.  Olvasónk azóta azt írta: a pénzt nem emelt díjas sms-ben vonják le a csalók. A kód elküldésével valakinek feltöltötte a számát 15 000 forinttal. 

Egy másik olvasónk is leírta, hogyan verték át tavaly novemberben. Vasárnap hívta fel valaki, aki a Telekom alkalmazottjának mondta magát azzal, hogy adategyeztetés céljából keresi. Olvasónk külföldön volt, mondta, hogy nem alkalmas, de a hívó erősködött, hogy sok ilyen adategyeztetést kell elvégezniük, és gyors lesz az egész.

A pénzügyi szabályzatra hivatkozott, hogy bizonyos adataim nem egyeznek. Kérdeztem, honnan tudjam, valóban a Telekomtól keres-e, mire azt válaszolta, mint minden ilyen megkeresés után, kapok majd egy sms-t.

A hívó azt kérte, hogy az adategyeztetéshez az általa megadott számra (30 344 4500) küldje el sms-ben a következő számsort: 30843784415000

Nem jöttem rá, hogy ez egy telefonszám az utolsó 5 szám pedig az az összeg, amit majd kicsalni igyekeznek tőlem.

Valóban kapott egy sms-t a Telekomtól, amire válaszként írt egy OK-t. Ekkor derült ki számára, hogy egy kártyafeltöltést hajtott végre 15 000 forint értékben a számsorként előadott szám első 9 számára.