200 ezer magyar bankot váltott a héten

2017.02.10. 12:34

Az elmúlt tíz évben nem volt akkora tranzakció a magyar bankszektorban, mint ami ezen a héten lezárult: az Erste Bank átvette a Citibank lakossági üzletágát, 200 ezer ügyfél került át egyik banktól a másikhoz, az Erste lakossági ügyfeleinek száma egymillió fölé nőtt. Ezzel az Erste a legnagyobb hitelkártya-szolgáltató is lett, most már a piac 21 százaléka az övék.

Nemcsak ügyfeleket vettek át a Cititől, hanem 450 munkatársat és négy fiókot is, például a Vörösmarty térit, illetve a Mammutban is két Erste-fiók lesz mostantól. Országos szinten így már 127 Erste-fiók van összesen. A bank által kezelt vagyon az átvétellel nagyjából 30 százalékkal nőtt meg.

A tranzakció egyébként elég sokáig tartott: 2015 szeptemberében jelentették be a vásárlást, amit 2015 decemberében hagyott jóvá az MNB és a Gazdasági Versenyhivatal. Az ügyfelek számára a konkrét bankváltás viszont csak az elmúlt napokban zárult le.

Az átállás napjaiban elég sokan próbálták egyszerre felhívni az Erste ügyfélszolgálatát, összesen 22 ezren egy nap alatt, így tapasztalható volt némi átmeneti fennakadás, illetve bár a netbank beengedő kapacitását is 6-7-szeresére növelték, egy másfél órás kiesés ott is volt, viszont mostanra elvileg már minden működik.

Az átvett citisek bankszámlaszámai megváltoztak, de csak a számlaszámok első nyolc – bankot azonosító – jegye módosult. Az átvett ügyfelek új erstés betéti kártyát és hitelkártyát kaptak, de a PIN-kódok maradtak a régiek. Az Erste egyébként nem számít nagy elvándorlásra, már csak azért sem, mert a Citi kapcsolattartó bankárait is átvették.