Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

320 milliót kapott egy állami cégtől Orbán Viktor néhai polgári köre

2017.02.11. 08:48

Az Orbán Viktort első és eredeti polgári köre mögött álló szervezet 320 millió forintos támogatást kapott a HungaroControl nevű, állami tulajdonú légiforgalmi szolgáltatócégtől tavaly év végén.

A dolog a HungaroControl Zrt. honlapjára feltöltött szerződéslistából derül ki, amely PDF formátumban itt található. A dokumentum szerint "támogatás nyújtása" tárgyban, "egyéb" típusú szerződést kötött a cég a Szövetség a Nemzetért Alapítvánnyal 2016. október 17-én, 320 millió forint értékben.

A Szövetség a Nemzetért Alapítvány (SZNA) az Orbán Viktor által 2002-ben életre hívott polgári körök fenntartásáért felelt, konkrétan ez a szervezet állt a Polgárok Háza, illetve az Orbán Viktort és egykor Vona Gábort is soraiban tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Kör mögött.

A szervezet honlapján elérhető éves jelentései szerint 2011 óta 60-80 millió forint, a kormányváltás előtti években 20-30 millió volt az évek bevételük. A 320 milliós összeg tehát kiugró az alapítvány életében, még  legjobb évükben, 2004-ben is csak 100 millió jött be hozzájuk.

De a 320 milliós szerződés az állami cég megállapodásai közül is messze kilóg: egyedül egy tétel, egy erősáramú karbantartási és javítási keretszerződés haladja meg ezt az összeget a 2016-os listán, a többi tétel pedig nagyságrendekkel kisebb. A cégnek egyébként van pénze, legutóbbi beszámolója szerint 2015-ben és 2014-ben is egymiliárdos osztalékot fizetett az államnak, teljes nyeresége ennek három, illetve kétszerese volt.

Megkérdeztük a HungaroControlt, hogy miért kötötték meg az említett szerződést, illetve az milyen célokat szolgál. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Az SZNA nemrég már kapott egy jelentősebb összeget a Rogán Antal-féle propagandaminisztériumtól, a 444 cikke szerint 20 milliós állami támogatáshoz jutottak tavaly év végén.

A polgári köröket a 2002-es választási vereség után hívta életre Orbán Viktor, hogy mozgósítsa a Fidesz-holdudvart, illetve fenntartsa a mozgósítást a következő voksolásig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?