Több mint hétezer polgári kör alakult

2002.06.15. 09:47
Vasárnap találkoznak először az Orbán Viktor felhívására alakult polgári körök a Margitszigeten. A rendezvényre több ezer embert várnak a szervezők. A Magyar Nemzet értesülései szerint eddig több mint 7000 polgári kör alakult az országban.
Több mint 7500 polgári kör alakult az országban, amióta Orbán Viktor megtette felszólítását a május 7-i, Dísz téri tömeggyűlésen. A civil szerveződések - az előzetes hírek szerint - nagy számban fogják képviseltetni magukat a Margitszigeten rendezendő vasárnapi nagygyűlésen, a polgári körök első országos találkozóján - adta hírül szombati számában a Magyar Nemzet.

Hende Csaba, a volt kormányfő kabinetfőnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: hétezer regisztrált polgári kör képviselőjét hívták meg, de számításaik szerint a négyezer-ötszáz ember befogadásra alkalmas helyszín elegendő lesz a résztvevők elhelyezésére. A rendezvényen felszólal többek között Orbán Viktor is, aki a mozgalom vezetőjeként vázolja az eddig megalakult körök és a jobboldal előtt álló feladatokat. Hende a napilapnak hangsúlyozta: nem politikai nagygyűlésről, hanem munkaértekezletről van szó.

Nőtt az érdeklődés

A Magyar Nemzet értesülései szerint nem lanyhult, hanem nőtt az érdeklődés (a Fidesz által működtetett Demokrácia-központhoz beérkezett hívások tanúsága szerint) a polgári körök iránt. Napi 450-500 telefonhívás érkezik a vonalakra. A hívások csak részben tartalmaznak olyan jelzéseket, amelyek a Medgyessy-kormány hivatalba lépése óta eltelt időszak elbocsátásaival, hátrányos megkülönböztetéseivel, diszkriminatív lépéseivel foglalkoznak. Igen nagy számban jelzik viszont új polgári körök megalakítását.

A polgári körök területi megoszlásáról még nem készültek pontos felmérések, a létrejövő polgári szervezetek összetétele nem köthető életkori sajátosságokhoz, a szervezeteken belüli létszám szintén változó, a néhány főstől a több tucat polgárt magába foglaló körökig - állítja a napilap.

A polgári körökről Orbán Viktor május végén úgy nyilatkozott: nincs hivatalos elnevezése a mozgalomnak, de az emberek többsége már Hajrá, Magyarország!-ként aposztrofálja, valószínűleg így marad ez a jövőben is - emlékeztet a Magyar Nemzet.

Ki fizet?

A polgári köröknek a közelmúltban a napilap állítása szerint több mint háromezer levelet kézbesítettek, illetve ahol a tagoknak internetes elérhetőségük van, oda e-mail üzeneteket továbbítottak. A számítógépes, illetve postai levél nem csupán a vasárnapi országos gyűlésre szóló meghívót tartalmazza, hanem olyan tanácsokat, információkat, amelyek a körök további életéhez, működtetéséhez nyújthatnak segítséget. A Magyar Hírlapnak ezzel szemben a Demokrácia Központban azt állították: a polgári köröket nem értesítik külön levélben, a Magyar Nemzetben jelent meg egy hír az értekezletről, onnan tudhatnak a tagok az eseményről. A központban nem tudtak a napilap azon kérdésére válaszolni, hogy mennyibe került a színpad bérleti díja, illetve ki fizette ezt ki.  • Tippek
  • Lakáshitel