Árpád
-2 °C
3 °C

Több mint hétezer polgári kör alakult

2002.06.15. 09:47
Vasárnap találkoznak először az Orbán Viktor felhívására alakult polgári körök a Margitszigeten. A rendezvényre több ezer embert várnak a szervezők. A Magyar Nemzet értesülései szerint eddig több mint 7000 polgári kör alakult az országban.
Több mint 7500 polgári kör alakult az országban, amióta Orbán Viktor megtette felszólítását a május 7-i, Dísz téri tömeggyűlésen. A civil szerveződések - az előzetes hírek szerint - nagy számban fogják képviseltetni magukat a Margitszigeten rendezendő vasárnapi nagygyűlésen, a polgári körök első országos találkozóján - adta hírül szombati számában a Magyar Nemzet.

Hende Csaba, a volt kormányfő kabinetfőnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: hétezer regisztrált polgári kör képviselőjét hívták meg, de számításaik szerint a négyezer-ötszáz ember befogadásra alkalmas helyszín elegendő lesz a résztvevők elhelyezésére. A rendezvényen felszólal többek között Orbán Viktor is, aki a mozgalom vezetőjeként vázolja az eddig megalakult körök és a jobboldal előtt álló feladatokat. Hende a napilapnak hangsúlyozta: nem politikai nagygyűlésről, hanem munkaértekezletről van szó.

Nőtt az érdeklődés

A Magyar Nemzet értesülései szerint nem lanyhult, hanem nőtt az érdeklődés (a Fidesz által működtetett Demokrácia-központhoz beérkezett hívások tanúsága szerint) a polgári körök iránt. Napi 450-500 telefonhívás érkezik a vonalakra. A hívások csak részben tartalmaznak olyan jelzéseket, amelyek a Medgyessy-kormány hivatalba lépése óta eltelt időszak elbocsátásaival, hátrányos megkülönböztetéseivel, diszkriminatív lépéseivel foglalkoznak. Igen nagy számban jelzik viszont új polgári körök megalakítását.

A polgári körök területi megoszlásáról még nem készültek pontos felmérések, a létrejövő polgári szervezetek összetétele nem köthető életkori sajátosságokhoz, a szervezeteken belüli létszám szintén változó, a néhány főstől a több tucat polgárt magába foglaló körökig - állítja a napilap.

A polgári körökről Orbán Viktor május végén úgy nyilatkozott: nincs hivatalos elnevezése a mozgalomnak, de az emberek többsége már Hajrá, Magyarország!-ként aposztrofálja, valószínűleg így marad ez a jövőben is - emlékeztet a Magyar Nemzet.

Ki fizet?

A polgári köröknek a közelmúltban a napilap állítása szerint több mint háromezer levelet kézbesítettek, illetve ahol a tagoknak internetes elérhetőségük van, oda e-mail üzeneteket továbbítottak. A számítógépes, illetve postai levél nem csupán a vasárnapi országos gyűlésre szóló meghívót tartalmazza, hanem olyan tanácsokat, információkat, amelyek a körök további életéhez, működtetéséhez nyújthatnak segítséget. A Magyar Hírlapnak ezzel szemben a Demokrácia Központban azt állították: a polgári köröket nem értesítik külön levélben, a Magyar Nemzetben jelent meg egy hír az értekezletről, onnan tudhatnak a tagok az eseményről. A központban nem tudtak a napilap azon kérdésére válaszolni, hogy mennyibe került a színpad bérleti díja, illetve ki fizette ezt ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?