Gusztáv
3 °C
7 °C

Orbán: Mindenki hozzon magával egy aláírt ívet

2002.06.10. 08:34
Számtalan kétely merült fel a polgárokban a tavaszi országgyűlési választásokon - írja Orbán Viktor abban a levelében, amelyet szombaton tettek közzé a volt miniszterelnök honlapján. Orbán szerint indokolt volna a voksok újra számlálása, ehhez azonban pillanatnyilag nem állnak rendelkezésre a megfelelő törvényi keretek, ezért él a Fidesz népi kezdeményezéssel. Orbán Viktor azt szorgalmazza üzenetében, hogy minden polgári kör "hozzon magával egy aláírt ívet", így napok alatt összegyűlhet a szükséges 50 ezer aláírás.
Számtalan kétely merült fel Magyarország polgáraiban a tavaszi országgyűlési választásokon - vélekedik Orbán Viktor volt miniszterelnök a polgári körökhöz intézett szombati üzenetében. "Sokan, nagyon sokan kérik, követelik a szavazatok újraszámolását, amelyre jelenleg nincs törvényi felhatalmazás. Sőt, a szavazólapokat az érvényes jogszabályok szerint a választásokat követő 90 nap után megsemmisítik" - ismerteti híveivel a törvényi előírásokat Orbán.

Biztosítani kell az újraszámolást

A Fidesz-Magyar Polgári Párt népi kezdeményezés elindítását határozta el annak érdekében, hogy az Országgyűlésnek a polgárok aláírása tegye kötelezővé a választójogi törvény módosításának megtárgyalását - áll a levélben. A választások végeredményét tudomásul vettük. Ám mind most, mind a későbbi szavazások során biztosítani kell a polgárok jogát, hogy - ha kezdeményezik - újraszámolhassák a szavazatokat - vélekedik Orbán, aki szerint különösen érdekes ez olyan helyzetben, amikor hajszálnyi különbség van csupán bejutó és be nem jutó pártok között, parlamenti többség és kisebbség között.

"Amint az Országos Választási Bizottság jóváhagyja a népi kezdeményezésre szánt kérdéseket, azonnal megindítjuk az aláírások gyűjtését. Kérem Önöket, minden polgári kör hozzon magával egy aláírt ívet, így napok alatt összegyűlhet majd a szükséges ötvenezer aláírás. A gyűjtés kezdetéről időben hírt fogunk adni abban a hírlevélben, amelyet rövidesen útjára indítunk" - ígéri a volt miniszterelnök.

Polgári lapot a szegényeknek is

Orbán üzenetében megismétli, hogy az első feladat a polgái nyilvánosság megteremtése, ezért arra buzdít mindenkit, hogy fizessen elő a Heti Válaszra, Magyar Demokratára és Magyar Nemzetre. Az exkormányfő e mellett arra kéri híveit, hogy aki tehetősebbek, keressen még egy embert, "olyant, akinek körülményei nem teszik lehetővé az előfizetést, s rendeljen meg számára egy példányt".

Randevúznak a polgári körök
Június 16-án tartják a polgári körök országos találkozóját, ahol Orbán Viktor exkormányfő ismerteti e szervezetek feladatait - tudta meg a Világgazdaság. A mozgalomból kimaradni látszik az MDF, s elképzelhető, hogy az eredeti szándékkal szemben egyes megyékben a két párt külön indul az önkormányzati választáson. A lap szerint ilyen lehet Pest, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye is. Orbán a Margitszigetere szervezi a polgári találkozót, ahol a Nemzetértz Polgári Kör tagjaként az egész mozgalom első embereként vázolja majd a további feladatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!