Natália
1 °C
7 °C

Orbán már nem pártokban gondolkodik

2002.06.07. 16:20
Pár napon belül megkapják az első központi iránymutatást a Fidesz úgynevezett demokrácia-vonalán bejelentkezett polgári körök. A párt mellett létrejött konglomerátum eddig stagnáló szervezésének lökést adott, hogy Orbán Viktor felkérésére Hende Csaba, az MDF volt alelnöke is a Lendvai utcába tette át székhelyét. Az egykori miniszterelnök szerint egyébként a pártok már el is veszítették korábbi jelentőségüket. Orbán szerint vége annak a világnak, hogy fontos legyen ki a fideszes, MDF-es vagy kisgazda.
Az Index információi szerint a Fidesz demokrácia-központjában nyilvántartásba vett polgári körök a jövő hét elején kapnak első ízben "útmutatást" az Orbán Viktor részvételével létrejött "főkörtől". A volt miniszterelnök egy hónapja a Budai Várban elhangzott csoportszervezésre buzdító beszéde óta ez lesz az első, a központból érkező információ, amely az önszervező körökhöz érkezik. Mint ismeretes Hende Csaba, az MDF volt alelnöke a héten állt munkába, hogy segítse a sejtek organizációját.

A választások keskeny mezsgyéjén túl

Az exminiszterelnök részvételével megalakult Szövetség a Nemzetért csoport alapító levelében azzal indokolják a körszervezés szükségességét, hogy az ország "polgárai a számukra kijelölt négyévenként választások keskeny mezsgyéjén túl más utakon is kinyilváníthassák _ politikai akaratukat". Orbán több ízben azzal is magyarázta a "mozdulni képes" csoportok létrehozását, hogy megvédhessék a korona Parlamenti elhelyezését, a Terror Házát és más kormánya által elért vívmányt.

A jobboldal már nem pártokban gondolkodik

A volt kormányfő ma egy vidéki találkozón azt is mondta, hogy "a választási vereség világossá tette a jobboldal számára, hogy már nem pártokban kell gondolkodni". Azt állította, hogy pártok ugyan fontosak, de már elveszítették korábbi jelentőségüket: az önkormányzati választásokon egyre több ember számára válik világossá, hogy "most már kevésbé fontos, hogy ki a fideszes, ki az MDF-es, kereszténydemokrata, vagy kisgazda, ennek a világnak vége".

Rengeteg munka a Lendvay utcában

Jóllehet Orbán szerint a Szövetség a Nemzetért köröknek kell összefogniuk a polgári oldalt az önkormányzati választásokra, Dávid Ibolya, az MDF elnöke egyelőre csak reményét fejezte ki, hogy a Fidesz berkeiben olyan civil szervezet jön létre, amely "mindannyiunk javát fogja szolgálni". Az MDF-ben nem váltott ki egyértelmű lelkesedést, hogy a párt alelnökét Orbán saját "kabinetjébe" hívta. Dávid egykori államtitkárának a Fidesz-központban vállalt organizáló szerepével kapcsolatban azt mondta: biztos benne, hogy Hende a foglalkoztatási bizottsági elnöki posztjáról is lemond, miután az még több munkával jár, mint a pártalelnöki. Mint ismertes, Hende Orbán felkérésének elfogadása után lemondott MDF-es alelnöki tisztéről és a napokban már meg is kezdte polgári körszervezői munkáját a Lendvay utcában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?