Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Orbán már nem pártokban gondolkodik

2002.06.07. 16:20
Pár napon belül megkapják az első központi iránymutatást a Fidesz úgynevezett demokrácia-vonalán bejelentkezett polgári körök. A párt mellett létrejött konglomerátum eddig stagnáló szervezésének lökést adott, hogy Orbán Viktor felkérésére Hende Csaba, az MDF volt alelnöke is a Lendvai utcába tette át székhelyét. Az egykori miniszterelnök szerint egyébként a pártok már el is veszítették korábbi jelentőségüket. Orbán szerint vége annak a világnak, hogy fontos legyen ki a fideszes, MDF-es vagy kisgazda.
Az Index információi szerint a Fidesz demokrácia-központjában nyilvántartásba vett polgári körök a jövő hét elején kapnak első ízben "útmutatást" az Orbán Viktor részvételével létrejött "főkörtől". A volt miniszterelnök egy hónapja a Budai Várban elhangzott csoportszervezésre buzdító beszéde óta ez lesz az első, a központból érkező információ, amely az önszervező körökhöz érkezik. Mint ismeretes Hende Csaba, az MDF volt alelnöke a héten állt munkába, hogy segítse a sejtek organizációját.

A választások keskeny mezsgyéjén túl

Az exminiszterelnök részvételével megalakult Szövetség a Nemzetért csoport alapító levelében azzal indokolják a körszervezés szükségességét, hogy az ország "polgárai a számukra kijelölt négyévenként választások keskeny mezsgyéjén túl más utakon is kinyilváníthassák _ politikai akaratukat". Orbán több ízben azzal is magyarázta a "mozdulni képes" csoportok létrehozását, hogy megvédhessék a korona Parlamenti elhelyezését, a Terror Házát és más kormánya által elért vívmányt.

A jobboldal már nem pártokban gondolkodik

A volt kormányfő ma egy vidéki találkozón azt is mondta, hogy "a választási vereség világossá tette a jobboldal számára, hogy már nem pártokban kell gondolkodni". Azt állította, hogy pártok ugyan fontosak, de már elveszítették korábbi jelentőségüket: az önkormányzati választásokon egyre több ember számára válik világossá, hogy "most már kevésbé fontos, hogy ki a fideszes, ki az MDF-es, kereszténydemokrata, vagy kisgazda, ennek a világnak vége".

Rengeteg munka a Lendvay utcában

Jóllehet Orbán szerint a Szövetség a Nemzetért köröknek kell összefogniuk a polgári oldalt az önkormányzati választásokra, Dávid Ibolya, az MDF elnöke egyelőre csak reményét fejezte ki, hogy a Fidesz berkeiben olyan civil szervezet jön létre, amely "mindannyiunk javát fogja szolgálni". Az MDF-ben nem váltott ki egyértelmű lelkesedést, hogy a párt alelnökét Orbán saját "kabinetjébe" hívta. Dávid egykori államtitkárának a Fidesz-központban vállalt organizáló szerepével kapcsolatban azt mondta: biztos benne, hogy Hende a foglalkoztatási bizottsági elnöki posztjáról is lemond, miután az még több munkával jár, mint a pártalelnöki. Mint ismertes, Hende Orbán felkérésének elfogadása után lemondott MDF-es alelnöki tisztéről és a napokban már meg is kezdte polgári körszervezői munkáját a Lendvay utcában.