Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Újabb bankokat kell menteni Olaszországban

2017.02.15. 13:32

Nemcsak a világ legöregebb bankja van bajban Olaszországban, a kormány éppen két további pénzintézet állami megmentését, illetve hát eufemizálva "megelőző feltőkésítését" tervezi. Összesen 5 milliárd eurót költenének két kisebb regionális bank, a velencei Veneto Banca és a Vicenzában székelőt Banca Popolare di Vicenza megerősítésére, írja a Financial Times.

Ez már a sokadik hasonló bankmentés az utóbbi időben Olaszországban, ahol az elaprózott és gyenge bankrendszer évek óta recseg-ropog. A mérsékelt erőbedobású konszolidációs kísérletekkel pedig egyelőre nem sikerült gatyába rázni a szektort.

A két bankot már korábban megvette az olasz bankmentésre létrehozott pénzügyi alap, az Atlante, de ennek ellenére is tovább romlott a helyzetük, ezért gyorsan pénzre van szükségük.

A "megelőző feltőkésítés" egyébként egy olyan konstrukció, amelyet az állami bankmentés tilalmára vonatkozó eurózónás szabály kijátszására hoztak létre, és ezzel a mechanizmussal akarnak az olaszok további 8,8 milliárd eurót pumpálni harmadik legnagyobb hitelezőjükbe, a gyakorlatilag a csőd tornácán egyensúlyozó Monte dei Paschi di Sienába. Ez a világ legöregebb működő bankja, 1472 óta herdálja a pénzt, az utóbbi években elég mohón.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?