Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb bankokat kell menteni Olaszországban

2017.02.15. 13:32

Nemcsak a világ legöregebb bankja van bajban Olaszországban, a kormány éppen két további pénzintézet állami megmentését, illetve hát eufemizálva "megelőző feltőkésítését" tervezi. Összesen 5 milliárd eurót költenének két kisebb regionális bank, a velencei Veneto Banca és a Vicenzában székelőt Banca Popolare di Vicenza megerősítésére, írja a Financial Times.

Ez már a sokadik hasonló bankmentés az utóbbi időben Olaszországban, ahol az elaprózott és gyenge bankrendszer évek óta recseg-ropog. A mérsékelt erőbedobású konszolidációs kísérletekkel pedig egyelőre nem sikerült gatyába rázni a szektort.

A két bankot már korábban megvette az olasz bankmentésre létrehozott pénzügyi alap, az Atlante, de ennek ellenére is tovább romlott a helyzetük, ezért gyorsan pénzre van szükségük.

A "megelőző feltőkésítés" egyébként egy olyan konstrukció, amelyet az állami bankmentés tilalmára vonatkozó eurózónás szabály kijátszására hoztak létre, és ezzel a mechanizmussal akarnak az olaszok további 8,8 milliárd eurót pumpálni harmadik legnagyobb hitelezőjükbe, a gyakorlatilag a csőd tornácán egyensúlyozó Monte dei Paschi di Sienába. Ez a világ legöregebb működő bankja, 1472 óta herdálja a pénzt, az utóbbi években elég mohón.