Újabb bankokat kell menteni Olaszországban

2017.02.15. 13:32

Nemcsak a világ legöregebb bankja van bajban Olaszországban, a kormány éppen két további pénzintézet állami megmentését, illetve hát eufemizálva "megelőző feltőkésítését" tervezi. Összesen 5 milliárd eurót költenének két kisebb regionális bank, a velencei Veneto Banca és a Vicenzában székelőt Banca Popolare di Vicenza megerősítésére, írja a Financial Times.

Ez már a sokadik hasonló bankmentés az utóbbi időben Olaszországban, ahol az elaprózott és gyenge bankrendszer évek óta recseg-ropog. A mérsékelt erőbedobású konszolidációs kísérletekkel pedig egyelőre nem sikerült gatyába rázni a szektort.

A két bankot már korábban megvette az olasz bankmentésre létrehozott pénzügyi alap, az Atlante, de ennek ellenére is tovább romlott a helyzetük, ezért gyorsan pénzre van szükségük.

A "megelőző feltőkésítés" egyébként egy olyan konstrukció, amelyet az állami bankmentés tilalmára vonatkozó eurózónás szabály kijátszására hoztak létre, és ezzel a mechanizmussal akarnak az olaszok további 8,8 milliárd eurót pumpálni harmadik legnagyobb hitelezőjükbe, a gyakorlatilag a csőd tornácán egyensúlyozó Monte dei Paschi di Sienába. Ez a világ legöregebb működő bankja, 1472 óta herdálja a pénzt, az utóbbi években elég mohón.