Mexikó büntetővámmal válaszolna a falra

2017.02.25. 09:35 Módosítva: 2017.02.25. 09:39

Mexikó figyelmeztette az USA-t, hogy amennyiben magasabb vámokat vetnek ki a mexikói termékekre, akkor ők is készek megtenni ugyanezt az amerikaiakkal - írja a BBC. Néhány államot ezt a lépés érzékenyen érintene.

Donald Trump egyik kampányígérete az volt, hogy falat emel a mexikói határa, amelynek költségeit Mexikó fogja kifizetni 20 százalékkal magasabb vám formájában, amit az onnan érkező importra vetnek majd ki. A terv közben célegyenesbe ért, már márciusban elkezd dolgozni a részleteken az új kormány. A Vámügyi és Határvédelmi Ügynökség több céget kér majd fel a fal prototípusának megtervezésére, a legjobbak közül március végén választanak az árajánlatokat is figyelembe véve. A fal költségeit 21,5 milliárd (626 billió forint) dollárra becsüli a belbiztonság egy belső jelentésében, de a kampány során ennél jóval alacsonyabb összeg, 12 milliárd hangzott el. A költségeket jóvá kell hagynia a Kongresszusnak, anélkül Trump semmiképp nem kezdheti meg az építkezést.

A lehetséges mexikói válaszlépést Luis Videgaray külügyminiszter jelentette be, olyan amerikai termékeket céloznának be az új vámmal, amelyek nagy mértékben függenek a mexikói piactól. "Mexikó hisz a szabadkereskedelemben, de erre válaszolnia kell, nem ülhetünk ölbe tett kézzel" mondta Videgaray pénteken egy rádióinterjúban.

A falkérdés jelenleg az egyik legfontosabb politikai ügy a közép-amerikai országban, múlt hónapban az elnök, Enrique Pena Nieto lemondta egy programját, hogy találkozhasson Trumppal, majd a megbeszélés után azt nyilatkozta, Mexikó nem fogja kifizetni a költségeket. Csütörtökön Rex Tillerson külügyminiszter és John Kelly belbiztonsági miniszter találkoztak mexikói párjaikkal, és zárt ajtók mögött tanácskoztak.

Ha Mexikó is meglépi az emelést, az Texas államot fogja a legérzékenyebben érinteni, mivel az ottani kivitel fő célpontja a déli szomszéd, 2015-ben 92,4 milliárd dollár értékben szállítottak oda árut.