Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mexikó büntetővámmal válaszolna a falra

2017.02.25. 09:35 Módosítva: 2017-02-25 09:39:17

Mexikó figyelmeztette az USA-t, hogy amennyiben magasabb vámokat vetnek ki a mexikói termékekre, akkor ők is készek megtenni ugyanezt az amerikaiakkal - írja a BBC. Néhány államot ezt a lépés érzékenyen érintene.

Donald Trump egyik kampányígérete az volt, hogy falat emel a mexikói határa, amelynek költségeit Mexikó fogja kifizetni 20 százalékkal magasabb vám formájában, amit az onnan érkező importra vetnek majd ki. A terv közben célegyenesbe ért, már márciusban elkezd dolgozni a részleteken az új kormány. A Vámügyi és Határvédelmi Ügynökség több céget kér majd fel a fal prototípusának megtervezésére, a legjobbak közül március végén választanak az árajánlatokat is figyelembe véve. A fal költségeit 21,5 milliárd (626 billió forint) dollárra becsüli a belbiztonság egy belső jelentésében, de a kampány során ennél jóval alacsonyabb összeg, 12 milliárd hangzott el. A költségeket jóvá kell hagynia a Kongresszusnak, anélkül Trump semmiképp nem kezdheti meg az építkezést.

A lehetséges mexikói válaszlépést Luis Videgaray külügyminiszter jelentette be, olyan amerikai termékeket céloznának be az új vámmal, amelyek nagy mértékben függenek a mexikói piactól. "Mexikó hisz a szabadkereskedelemben, de erre válaszolnia kell, nem ülhetünk ölbe tett kézzel" mondta Videgaray pénteken egy rádióinterjúban.

A falkérdés jelenleg az egyik legfontosabb politikai ügy a közép-amerikai országban, múlt hónapban az elnök, Enrique Pena Nieto lemondta egy programját, hogy találkozhasson Trumppal, majd a megbeszélés után azt nyilatkozta, Mexikó nem fogja kifizetni a költségeket. Csütörtökön Rex Tillerson külügyminiszter és John Kelly belbiztonsági miniszter találkoztak mexikói párjaikkal, és zárt ajtók mögött tanácskoztak.

Ha Mexikó is meglépi az emelést, az Texas államot fogja a legérzékenyebben érinteni, mivel az ottani kivitel fő célpontja a déli szomszéd, 2015-ben 92,4 milliárd dollár értékben szállítottak oda árut.