Legálisan lehet kartellezőnek nevezni Andy Vajnát

2017.03.01. 14:32 Módosítva: 2017.03.01. 17:13

A büntetőeljárás után a polgári peres eljárást is elbukta első fokon Andy Vajna Schiffer Andrással szemben, írja a Magyar Nemzet.

A filmügyi kormánybiztos és TV2-tulajdonos azért perelte be az LMP egykori elnökét, mert Schiffer annak idején azt nyilatkozta, direkt Vajna miatt változtattak a közbeszerzési törvény azon kitételén, miszerint a korábban kartellezésen kapott cégek nem vehetnek részt állami tendereken.

„A fideszes kartellezők jó kartellezők, a nem fideszes kartellezők rossz kartellezők” - mondta akkor Schiffer, Vajna pedig jól be is perelte emiatt, meg mert lex Vajnának nevezte az említett törvénymódosítást.

Vajna korábban közvetetten a Liga TV rettentően szórakoztató kartellezésében volt érintett, bár ő maga ezt a bíróság előtt tagadta. Emellett arra is hivatkozott, hogy céges ügyei kapcsán nem számít közszereplőnek, úgyhogy nem szabad csúnya dolgokat mondani róla.

A bíróság viszont elkaszálta ezeket az érveket, mivel szerintük van ténybeli alapja Schiffer kijelentésének, és egyébként is szabad politikai véleménynyilvánítás alá esett a kartellezőzés. Az ítéletben arra kötelezték Vajnát, hogy fizessen az alperes számára 120 ezer forint perköltséget, az államnak pedig 300 ezer forint illetéket.

Vajn a jogi képviselője közölte, hogy fellebbeznek az első fokú ítélettel szemben, továbbá szerintük "Andy Vajnának semmi köze a közbeszerzési törvény módosításához és a Schiffer András által kartelezéssel vádolt cégekhez, így az ő nevét ezzel kapcsolatban bármilyen  összefüggésbe hozni teljes mértékben megalapozatlan".