Egyelőre nem lesz változás Szentgotthárdon az Opel eladása miatt

K EPA20170306083
2017.03.06. 14:46

Az Opel valamennyi üzemére, így a szentgotthárdi motorgyárra is vonatkozik, hogy az új tulajdonos tiszteletben tartja az érvényes szerződéseket és megállapodásokat - mondta a társaság egyik szóvivője az MTI-nek a hétfőn bejelentett tulajdonosváltással kapcsolatban.

A Peugeot és a Citroen márkákat gyártó francia PSA konszern hétfőn jelentette be, hogy 2,2 milliárd euróért megveszi az Opel-Vauxhall autógyártó és pénzügyi üzletét az eddigi tulajdonostól, az amerikai General Motorstól.

Az Opel szentgotthárdi üzeme a társaság legnagyobb európai motorgyára, modern üzem, további sorsáról azonban túl korai lenne bármiféle kijelentést tenni azon kívül, hogy a PSA tiszteletben tartja a General Motors GM idején kötött megállapodásokat és szerződéseket, idézi a szóvivőt az MTI.

Az Opel szerint ez nemcsak Szentgotthárdra, hanem az összes többi üzemre is vonatkozik, mint ahogy az is, hogy egyelőre nem tudni, miként alakulhat a gyárak sorsa középtávon, három-öt éves távlatban, bár ezt akkor sem lehetne tudni, ha nem történne tulajdonosváltás a társaságnál.

Az Opel Szentgotthárdi gyárában a 2015-ös beszámolójuk szerint 1200-an dolgoztak. Korábban a brit sajtóban élénk spekuláció indult annak kapcsán, hogy hogyan hathat az Opel eladása az autóipari munkahelyekre, és több helyen attól tartottak, hogy elbocsátásokat hozhatnak a céggel szembeni költségcsökkentési elvárások.

Az 1862-ben alapított Opelnek hét európai országban vannak gyárai, kutatás-fejlesztési, illetve tesztközpontjai. A több mint 35 ezer munkatárssal dolgozó autógyártó társaság 1931 óta áll a GM 100 százalékos tulajdonában, és 1999 óta veszteséges.

Dolgozók motorokat szerelnek össze az Opel 500 millió eurós beruházással felépült flexibilis motorgyárában Szentgotthárdon 2012. szeptember 20-án.
Dolgozók motorokat szerelnek össze az Opel 500 millió eurós beruházással felépült flexibilis motorgyárában Szentgotthárdon 2012. szeptember 20-án.
Fotó: Varga György / MTI

A tulajdonosváltás a tervek szerint az év végéig lezárul. Az ügylethez versenyhatósági engedélyek is szükségesek.

Borítókép: Adam Opelnek az Opel autógyár alapítóinak Carl Wilhelm Heinrich Friedrich és Ludwig Opel apjának a szobra az autógyár rüsselsheimi székházának bejárata előtt 2017. március 6-án. Fotó: MTI/EPA/Armando Babani