Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Milliárdokat von ki magyar cégéből a McDonald's

2017.03.13. 16:17 Módosítva: 2017.03.13. 16:19

A McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. törzstőkéjét az eddigi 6,5 milliárd forintról 1 milliárdra szállítja le a közvetlen tulajdonos, az Amszterdamban bejegyzett Golden Arches European Holdings B. V. – írta meg a Világgazdaság. A tőkekivonást – amellyel a törzstőke az eddigi értékének kevesebb, mint hatodára csökken – a McDonald's nem kommentálta a lapnak, de azt leszögezték: a lépés nem azt jelenti, hogy csökkentik az aktivitásukat Magyarországon.

A válasz szerint a gyorsétteremlánc magyarországi hálózata tovább növekedett és „újabb eredményes évet zárt 2016-ban”. A cég a „jövőben tervezett hosszú távú befektetéseket”, a hazai jelenlét erősítését, bővítését említette.

A tőkéjét hamarosan egymilliárd forintra zsugorító McDonald’s az utolsó hozzáférhető mérlegében, 2015-ben az utóbbi öt év legnagyobb árbevételéről és messze legnagyobb nyereségéről adott számot: több mint 23 milliárd forintos forgalmat produkált, 692 millió forint adózott eredményt ért el, 880 milliós osztalékot vett ki a tulajdonos. A cég globális forgalma viszont folyamatosan csökken, tavaly 3 százalékkal zsugorodott.

A két utóbbi, gyengébb év tapasztalatait levonva a McDonald’s a napokban meghirdette 2019-ig szóló stratégiáját, írja a lap. Ennek része egyebek mellett az, hogy 2019-ig 22–24 milliárd dollárt juttatna vissza tulajdonosainak – a Világgazdaság szerint elképzelhető, hogy a Magyarországról kivitt 5 milliárd forint is ezt a célt szolgálja majd.