Sok ezer eurót buknának a magyarok az osztrák kormány izmozásán

2017.03.21. 08:35 Módosítva: 2017.03.21. 08:50

A Magyar Nemzet utána számolt, mennyibe kerülhet az ausztriai magyaroknak a bevándorlók szociális támogatáshoz való hozzáférésének szigorítása. Sebastian Kurz külügyi és integrációs miniszter az Österreich vasárnapi számában megjelent interjúban beszélt arról a lehetőségről, hogy az osztrák állam csak öt év után adná meg a külföldieknek a szociális juttatásokat, illetve hogy azok szintjét az anyaországéhoz igazítaná. 

Ausztriában mintegy 615 ezer vendégmunkást érintene az intézkedés. Sárdi Tamás, az Osztrák Ügyek irodavezetője a lapnak elmondta, hogy a kint dolgozó magyarok száma emelkedik, idén már 85 ezren lehetnek. Azonban erősen kérdéses, mennyi realitása van egy ilyen szigorításnak, az uniós alapelveknek ugyanis ellent mondana. 

Ausztriában a társadalombiztosítás évente átlagosan 3000 euró, egy háromgyerekes szülő azonban havonta 600, egy négygyerekes 800 euró támogatást kaphat az államtól. A családi támogatás a kevesebb óraszámban dolgozókat is megilleti, ezért például egy heti nyolc órára bejelentett magyar takarítónő havi 60 eurós társadalombiztosítás befizetésével is megkaphatja a havi 600 eurós szociális juttatást.

Sokat fizet a gyermekgondozási segély is, a gyes teljes összege gyermekenként 12 és 13 ezer euró között van, vagyis elérheti a négymillió forintot is. Összehasonlításképp: Magyarországon a három évig felvehető gyes összesen egymillió forint bevételt jelent a családnak. Az osztrák munkanélküli-ellátás legalacsonyabb szintje 800 euró havonta, ezt csak azok vehetik igénybe, akik életvitelszerűen az országban élnek, állandó lakcímmel. Az Ausztriában bejegyzett munkanélküliek száma 96 477 fő, az Osztrák Közfoglalkoztatási Szolgálat szerint ebből 5100 magyar.