Varga: Minden területre több pénz jut 2018-ban

2017.04.26. 07:47

A 2018-as költségvetésben minden ágazatnak több pénzt juthat, mint ebben az évben, ha a kormány szándékai teljesülnek - derül ki Varga Mihály a Magyar Időknek adott interjújából. A nemzetgazdasági miniszter a készülő adócsökkentésekről, fejlesztésekről és életpályamodellekről is beszélt a lapnak. 

Varga Mihály állítása szerint bár minden terület több pénzt kap, nem lesz választási költségvetés, a parlamenti és a következő évben tartandó önkormányzati választsok nem befolyásolják a tervezést. Ehhez képest a korábban kiszivárgott NGM-háttérszámítások szerint olyannyira túlköltekezik a kormány, hogy 248 milliárddal nagyobb hiányra kell számítani, mint idén. Varga Mihály szerint egyes programok kifutása, mások elindulása miatt némi eltolódás elképzelhető az arányokban, szélsőséges esetben egy-egy területen időszakos forráscsökkenés is megjelenhet.

A miniszter emellett összefoglalta az összes tevezett adó- és járulékcsökkentést, amelyeket szórványosan már bejelentettek korábban: a vad, hal és internet áfája csökken, újabb két százalékkal mérséklődik a munkáltatók adó- és járulékterhe, egy százalékkal a kisvállalozások adója.

A kétgyerekes családok (mintegy 350 ezer szülő) adókedvezménye viszont nő, folytatódnak az életpálya-programok a közszférában, 400 milliárd jut a Modern Városok Programra és közúti fejlesztésekre, illetve a feketegazdaság további visszaszorítása is cél. Utóbbiban nagy szerepet szánnak a jövőre életbe lépő online számlázás rendszere, vagyis a cégek számlázóprogramjai elektronikus úton elküldik majd az adóhivatalhoz a vállalkozások legfontosabb adatait. Varga Mihály szerint a gazdasági növekedés mellett a feketegazdaság visszaszorításából származó összeg is hozzájárulhat a plusz költségek fedezéséhez.